Ekvador, ayrıca Uluslararası Adalet Divanı'na başvurmayı planlıyor. Meksika Dışişleri Bakanı Barcena, olayda çok sayıda diplomatın yaralandığını açıkladı, Meksika'nın Kito Büyükelçiliği Siyasi İşler Sorumlusu Roberto Canseco ise durumu 'çılgınlık' olarak nitelendirdi.

Güney Amerika'da bulunan Meksika ile Ekvador arasında diplomatik kriz yaşanıyor. Yolsuzluk suçlamalarıyla karşı karşıya olan ve iki farklı suçtan mahkum edilen eski Ekvador Devlet Başkanı Yardımcısı Jorge Glas, Aralık ayından bu yana Meksika'nın Ekvador Büyükelçiliği'nde siyasi sığınma talebinde bulunuyordu. Meksika'nın, Glas'ın siyasi sığınma talebini dün kabul etmesi, iki ülke arasındaki gerilimin artmasına neden oldu.

Hindistan’da otel yangını: 6 ölü, 20 yaralı Hindistan’da otel yangını: 6 ölü, 20 yaralı

Eski Ekvador Devlet Başkanı Yardımcısı Tutuklandı İpler Koptu

Ekvador polisinin, akşam saatlerinde Meksika'nın Ekvador Büyükelçiliğine baskın düzenleyerek eski Ekvador Devlet Başkanı Yardımcısı Jorge Glas'ı tutuklamasıyla birlikte iki ülke arasındaki ilişkiler ciddi şekilde bozuldu. Ekvador polisinin büyükelçiliğe giriş yapması sonrasında Meksika, Ekvador ile diplomatik ilişkilerin kesildiğini duyurdu.

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Alicia Barcena'nın Ekvador polisinin büyükelçiliğe zorla girdiği ve mülteci konumunda olan eski devlet başkanı yardımcısının tutuklanmasıyla ilgili kendisini bilgilendirdiğini belirtti. Obrador, bu eylemin uluslararası hukukun ve Meksika'nın egemenliğinin çirkin bir ihlali olduğunu ifade ederek, Başbakanlık nezdinde bu otoriter hareketle ilgili açıklama yapılması ve yasal yolların kullanılması gerektiğini ve Ekvador ile diplomatik ilişkilerin kesilmesi talimatı verdiğini bildirdi.

Meksika Dışişleri Bakanı Barcena, Ekvador ile diplomatik ilişkilerin kesildiğini duyurarak, baskın öncesinde Ekvador Dışişleri Bakanlığı ile tutuklama konusunda herhangi bir temasın olmadığını belirtti. Barcena ayrıca, Meksika'nın Ekvador polisinin eylemlerini kınamak amacıyla Uluslararası Adalet Divanı'na başvurmayı planladığını açıkladı.

Bárcena ayrıca, olayda çok sayıda diplomatın yaralandığını ve bunun diplomatik ilişkilere yönelik Viyana Sözleşmesi'nin ihlali olduğunu vurguladı. Meksika'nın Kito Büyükelçiliği Siyasi İşler Sorumlusu Roberto Canseco ise bu durumu "Bu mümkün değil, olamaz, bu çılgınlık" şeklinde değerlendirdi.

Eski Ekvador Devlet Başkanı Yardımcısı Jorge Glas için endişeli olduğunu belirten Canseco, "Çok endişeliyim çünkü onu öldürebilirler. Bunun hiçbir dayanağı yok, tamamen normların dışında." şeklinde konuştu.

Ekvador Devlet Başkanlığı ofisinden yapılan açıklamada ise, 2013-2017 yılları arasında ülkeyi yöneten Devlet Başkanı Rafael Correa’nın yardımcılığını yürüten Glas’ın tutuklandığı kaydedildi. Açıklamada, Meksika'nın, "eski başkan yardımcısını barındıran diplomatik misyona tanınan dokunulmazlık ve ayrıcalıkları kötüye kullanmak ve yasal çerçeveye aykırı olarak diplomatik sığınma hakkı tanımakla" suçlandığı belirtildi.

Meksika Devlet Başkanı Obrador'un Ekvador'un son seçimlerini açıkça eleştirmesi ve devlet başkanı adaylarının seçim kampanyalarında medyayı, devlet başkanı adayı Fernando Villavicencio suikastını ve şiddet olaylarını lehine kullandığını iddia etmesi, iki ülke arasındaki tansiyonu artırmıştı. Ekvador da Obrador'un sözlerine yanıt vermiş ve Meksika'nın Ekvador Büyükelçisi istenmeyen kişi ilan edilmişti.

Devlet başkanı adayı Fernando Villavicencio, 9 Ağustos'ta Ekvador'un başkenti Quito'da düzenlenen saldırıda öldürülmüştü.