Ekonomi

Mehmet Şimşek: "Yatırım yapmak isteyen ülkelerin radarındayız"

Abone Ol

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önemli bir açıklama yaparak, Türkiye'nin yatırım için dünya genelinde dikkat çektiğini belirtti. Şimşek, yatırım yapmak isteyen ülkelerin Türkiye'yi radarlarına aldığını ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin güvenilir bir yatırım ortamı sunabilmesi için fiyat istikrarını sağlamak gerektiğini ve rasyonel politikalarla ülkeye olan güvenin arttığını vurguladı.

İşte Bakan Şimşek'in açıklamalarından bazı önemli noktalar:

"Haziran ayından bu yana Türkiye, yurtdışından toplamda 10.4 milyar dolarlık dış finansman elde etti. Bu finansmanın önemli bir bölümü bankacılık sektörüne giriş yaparken, reel sektörün de katkısı büyük oldu.

Türkiye'nin ekonomik istikrarını devam ettirebilmesi için fiyat istikrarının sağlanması büyük önem taşıyor. Bu istikrar sağlandığında, işletmeler düşük maliyetlerle uzun vadeli kaynaklara ulaşabilecekler ve uluslararası rekabette avantaj kazanacaklar.

Rasyonel ekonomi politikalarının uygulanması sonucunda Türkiye'ye olan güven artıyor. Bu nedenle reel sektöre yönelik yatırımcı ilgisi artmakta ve dış finansman sorunları çözülmektedir.

Türk Eximbank'ın Körfez bölgesinde gerçekleştirdiği temaslar sonucunda Türk ihracatını desteklemek amacıyla 277 milyon dolarlık 1 yıl vadeli yurtdışı kaynak temin ettiği belirtiliyor.

Reel sektöre olan yatırımcı ilgisi artıyor ve büyük şirketler borçlanma imkanlarına kavuşuyorlar. Arçelik ve Rönesans Holding gibi şirketler, uluslararası kaynaklardan önemli miktarlarda finansman sağlamıştır.

Fiyat istikrarının sağlanması için gerçekçi hedefler belirlenmiştir. Bu, kaynakların tüketimden ihracata ve yatırıma yönlendirilmesi amacı taşır. Uzun vadeli kaynaklara erişim, enflasyonun kalıcı olarak düşürülmesiyle mümkün olur.

Orta Vadeli Program (OVP), Türkiye'nin uluslararası piyasalara güven vermesine katkı sağlamaktadır. OVP, enflasyonla mücadele, mali disiplin ve yapısal reform gibi temel unsurları içerirken, dış kaynak temini de dördüncü bir önemli unsur olarak yer almaktadır.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Fitch Ratings ve Moody's, Türkiye'nin ekonomik gidişatını ve atılan politika adımlarını olumlu bir şekilde değerlendirmişlerdir.

Türkiye'nin kredi risk primi (CDS), seçim öncesinde 700 baz puan seviyelerindeyken, ekonomik politika adımları ve OVP mesajları sonrasında 400 baz puanın altına düşmüştür."

Tüm bu gelişmeler, Türkiye'nin uluslararası ekonomik arenada güven kazandığını ve yatırım çekme potansiyeli taşıdığını göstermektedir.