Fed’in faiz kararı… Diğer para birimleri değerlendi, TL değer kaybetti Fed’in faiz kararı… Diğer para birimleri değerlendi, TL değer kaybetti

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, deprem sonrası toparlanma ve bölgenin yeniden inşası için önemli açıklamalarda bulundu.

Şimşek, 2023 ve 2024 yıllarında deprem finansmanı kapsamında uluslararası kuruluşlardan yaklaşık 4 milyar dolar tutarında dış kaynak sağlandığını belirtti. Depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş ve çevresinin yeniden kalkınmasının öncelikli olduğunu vurgulayan Şimşek, bu süreçte uluslararası işbirliklerinin devam ettiğini ifade etti.

"Dış kaynak sağlamaya devam edeceğiz"

Şimşek, açıklamasında "Depremin yaralarını sarmak adına 2023 ve 2024 yıllarında deprem finansmanı kapsamında yaklaşık 4 milyar dolar tutarında dış kaynak sağladık. Bu yıl sonuna kadar ise yaklaşık 2 milyar dolar finansman sağlanmasına yönelik görüşmeler sürüyor. Hem deprem bölgesinin hem de ülkemizin kalkınması adına finansman kuruluşlarından uygun koşullu dış kaynak sağlamaya yönelik çalışmalarımız devam edecek." ifadelerini kullandı.

Bakan Şimşek, bölgedeki yol, tünel ve köprülerin yenilenmesi için Asya Altyapı Yatırım Bankası'ndan Karayolları Genel Müdürlüğü'ne 187 milyon avroluk uzun vadeli ve düşük faizli finansman sağlandığını söyledi. Ayrıca, İslam Kalkınma Bankası'ndan Türk Eximbank'a deprem bölgesindeki ihracatçıların finansmanı ve yeşil dönüşümleri desteklemek amacıyla 100 milyon dolar finansman sağlanması için çalışmaların sürdüğünü açıkladı.

Uluslararası İslami Ticaret Finans Kuruluşu'ndan da depremden etkilenen işletmelerin uluslararası ticaretini desteklemek amacıyla Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası'na 100 milyon dolar, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası'na ise 50 milyon dolar finansman sağlandığını ifade etti.

Editör: Ömer Göyce