Başkent Ankara’nın siyaset gündemi hep hararetli ve hareketli ama Meclis’te bu çalışma yılı içinde görüşülmeyi bekleyen 6 yasa teklifi üzerinde iktidar ve muhalefet arasında henüz bir uzlaşı çizgisine varılamaması nedeniyle bu yaz daha sıcak ve daha uzun geçecek gibi görünüyor.

iktidar 15 Temmuz, muhalefet 18 Temmuz diyor

Anayasa’nın 93. ve TBMM İçtüzüğü’nün 5. maddesine göre Meclis her yıl 1 Temmuz tarihinde tatile girmek durumunda. Ancak bu yıl, halihazırda Meclis kapanmadan görüşülmeyi bekleyen 6 kanun teklifi mevcut. Meclis’te ve parti kulislerinde, Meclis resmen 1 Temmuz’da kapansa da fiilen tatilin başlamasının Temmuz sonunu bulabileceği konuşuluyor.

İktidar kanadı, ciddi bir anlaşmazlık olmazsa çalışmaların Temmuz ortasında bitebileceğini öngörüyor. CHP kulislerinde ise bu tarih 18 Temmuz’a çekiliyor. Eğer yasa tekliflerinin görüşülmesi sürecinde iktidar ve muhalefet kanatları arasında uzlaşmaya varma süreci gecikip tasarıların yasalaşması uzarsa, Meclis’in fiilen tatile girmesi Ağustos başını bulabilecek.

bekleyen 6 kanun teklifi

Bekleyen yasa tekliflerinden biri AK Parti tarafından hazırlanıp Meclis’e sunulan ve çeşitli düzenlemeleri içeren 9. Yargı Paketi. Yargıda çeşitli düzenlemeler içeren paketin içinde casuslukla ilgili düzenlemeler, hukuk mesleklerinde girişle ilgili sınav ve sorularda yeni kriterler, cezaevleriyle ilgili yeni uygulamalar da bulunuyor.

Görüşülmeyi bekleyen bir diğer yasa teklifi, öğretmenlik mesleğiyle ilgili. Bu çerçevede bir Milli Eğitim Akademisi kurulması ve atama bekleyen öğretmenlerin burada eğitim alması ve başarılı olanların atanması öngörülüyor.

Kripto varlıklara düzenlemeler içeren Sermaye Piyasası Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi de bekleyenler arasında.

Türk Sivil Havacılık Kanunu ve Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi de Meclis tatile girmeden görüşülmeyi bekliyor.

Ayrıca ekonomi alanında yeni düzenlemeler içeren bir ‘torba’ teklif de var.

Saydığımız bu beş teklif, Meclis kapanmadan görüşülmesine kesin gözüyle bakılan tasarılar. Bunların dışında ayrıca bir de, çok tartışılan sokak hayvanlarına ilişkin kanun tasarısı var ki, bu tasarının takvime göre Meclis kapanmadan görüşülebileceği, gecikme durumunda tatil sonrasına bırakılabileceği üzerinde duruluyor.

CHP’nin Şimşek’ten istedikleri iktidar tarafından hoş karşılanmadı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bugün CHP’li Yalçın Karatepe ile yaptığı 4 saatlik görüşme de Meclis’in fiilen tatile gireceği tarihi öteleyecek içeriğe sahip. Görüşmede CHP’nin yasal düzenlemede istedikleri başlıklar arasında asgari ücrete ve emekli aylığına enflasyon üzerinde zam, vergide adalet, milli gelirden çiftçiye en az %1 pay verilmesi gibi maddeler bulunuyor. CHP’nin isteklerine AK Parti kanadından gelen ilk tepkiler, isteklerin iktidar tarafından pek de sıcak karşılanmadığı yönünde.

Samimi Haber olarak AK Parti ve CHP kanatlarından bazı yöneticiler ve milletvekilleriyle yaptığımız görüşmelerde, iktidar ve muhalefet kanatlarının görüşme sürecini Ağustos’a sarkıtmama eğilimi içinde oldukları gözleniyor. AK Parti kanadı sürecin 15 Temmuz gibi bitip fiili tatilin başlayacağını öngörürken, CHP kanadı bu tarihi 18 Temmuz olarak düşünüyor.  

MİT’in arşivinden tarih çıktı MİT’in arşivinden tarih çıktı

Editör: Haber Merkezi