Ünsal Ergel/ANKARA

Muhalefet ise özellikle sokak hayvanları teklifine ilişkin sert tepki vererek, “5-6 madde de çekincemiz var. Onları dikkate almazsanız, Eylül’e kadar çalışırsınız” cevabını veriyor.  İktidar ile muhalefetin çalışma takvimine ilişkin görüşmelerindeki gerginlik artık restleşmelere doğru gidiyor.

TBMM Genel Kurulu bu yıl daha önceki yıllarda olduğundan daha uzun bir süre çalışmayı planlıyor. Her yıl 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü törenlerinin ardından kapanan Meclis, çalışma programının yoğunluğu nedeniyle ay sonuna kadar çalışması planlanmıştı.
Halen TBMM’de bekleyen 6 kanun teklifi ve bir de asker gönderme tezkeresi bulunuyor. TBMM’nin daha önce planlanan programa göre sadece bu hafta çalışması planlanıyordu.

İşte bekleyen kanun teklifleri

İlk bölümü geçtiğimiz haftalarda tamamlanan Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifinin ikinci bölümü görüşmemiş, tasarruf tedbirlerini içeren torba kanun öne alınarak tamamlanmıştı.

Son haftaya gelindiğinde aciliyeti olan yeni vergi düzenlemelerini ve emekli taban maaşlarını kapsayan düzenlemenin ilk ele alınacak kanun teklifi olduğu biliniyor.

Ardından ise 9.Yargı Paketi’nin TBMM Genel Kurulu’na Perşembe gününden itibaren ele alınması planlanıyor. Ardından ise hafta sonu e ticaret düzenlemelerini içeren kanun teklifi ile yarım kalan öğretmenlik meslek kanunu ile bir asker gönderme tezkeresinin görüşmelerinin bitirilmesi amaçlanıyor. 

AK Parti TBMM Grubunca hazırlanan bu çalışma takvimine, muhalefet itiraz ediyor. Öncelikle sokak hayvanları kanun teklifine ilişkin 5-6 maddeye ilişkin çekincelerini dile getiren muhalefet, bunları dikkate alınmasını istiyor.

Eylül’e kadar çalışırsınız

MEB velileri uyardı! "Ek kitap uygulaması yok" MEB velileri uyardı! "Ek kitap uygulaması yok"

AK Parti ile muhalefetin grup başkanvekilleriyle yapılan görüşmelerde en sert tepkiyi CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır’ın verdiği iddia ediliyor. Başarır’ın sokak hayvanlarına ilişkin düzenlemenin Meclis’in çalışma takvimini doğrudan etkileyeceğini vurguladığı konuşmasında şöyle konuştuğu öğrenildi:

“Milletvekilleri tatile gitmek istiyor. Bizim düzeltilmesini istediğimiz 5-6 madde var. Bunları makul noktaya getirirseniz perşembe günü tatile çıkarsanız, söz veriyoruz. Ama ‘4 milyon hayvanı katledeceğiz’ derseniz büyük bir direnç olur. İç tüzüğün bize verdiği hakları, yetkileri sabaha kadar kullanırız.

Bu bir tehdit değil. Toplumdan böyle bir talep var. Bir hafta erteleyin bir anket yaptırın. Toplum karşı, kendi seçmeniniz karşı. Ya Eylül’e kadar çalışmak zorunda kalacağız ya da bu hükümlerde ortak bir noktaya geleceğiz ve Cuma günü de Meclis tatile girecek.”

Bu tartışmaların yarın yapılacak TBMM Danışma Kurulu toplantısında netlik kazanacağı öğrenilirken, AK Parti’nin sokak hayvanları düzenlemesi ve öğretmenlik meslek kanununa ilişkin teklifleri yeni yasama dönemine bırakmayı planladığı öğrenildi.

Editör: Elif Erbay