Gündem

Meclis, Öğretmenlik Meslek Kanunu görüşecek

TBMM Genel Kurulu, Öğretmenlik Mesleği Kanun Teklifi’ni görüşmeye başlayacak. Meclis, öğretmenlere yönelik şiddet olaylarında cezaların artırılması ve aday öğretmenler için Milli Eğitim Akademisi’nin kurulmasını da öngören kanun teklifinin yasalaşana kadar bu hafta çalışacak.

Abone Ol

Ünsal Ergel/ANKARA


TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder başkanlığında toplandı. Genel Kurul, gündem dışı görüşmelerin ardından ilk olarak Srebrenitsa Soykırımı'nı Anma Günü nedeniyle Perşembe günü genel görüşme yapılmasını değerlendirecek. 


Ardından çeşitli siyasi partilerin teklifleri ele alınacak. Bu görüşmenin ardından 39 maddelik Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi'nin görüşmelerine başlanacak. 
AK Parti’nin TBMM Genel Kurulu’nun çalışma takvimine ilişkin yaptığı düzenlemeye göre bu kanunun görüşmelerinin tamamlanamazsa Meclis, 12 Temmuz Cuma günü de çalışacak. 

Teklifinin içeriği

Teklife göre, Milli Eğitim Akademisi kurulacak. Öğretmenlik mesleği yeterlikleri çerçevesinde belirlenen teorik ve uygulamalı derslerden oluşan hazırlık eğitimi, Milli Eğitim Akademisince verilecek.


Öğretmen adaylarına, hazırlık eğitimi sürecinde belirlenen gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda her ay ödeme yapılacak.
Üç yıllık çalışma süresini tamamlayan sözleşmeli öğretmenler talepleri halinde görev yaptıkları yerde öğretmen kadrolarına atanacak. Öğretmen kadrolarına atananlar mazerete bağlı olarak yapılacak yer değiştirmeler hariç olmak üzere 1 yıl süreyle yer değiştiremeyecek.


Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, kullanılmasını kolaylaştırma, kabul etme, bulundurma, kullanma suçları ile hayasızca hareketler, müstehcenlik, fuhuş suçları ve cinsel dokunulmazlığa karşı suçlardan mahkum olanların öğretmenliği sona erecek.


Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel eğitim kurumlarındaki öğretmenlere karşı görevleri sebebiyle "kasten yaralama", "tehdit", "hakaret" ve "görevi yaptırmamak için direnme" suçlarının işlenmesi halinde cezalar yarı oranında artırılacak ve hapis cezasının ertelenmesi hükümleri uygulanmayacak.
Görevde olan öğretmen ve uzman öğretmenlerden, 20 yıllık çalışma süresini tamamlayan ve uzman öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti olma şartı dışındaki koşulları sağlayanlar başöğretmen ünvanı için başvurabilecek.