Obezite cerrahisinde vitamin kullanımı neden önemli? Obezite cerrahisinde vitamin kullanımı neden önemli?

HABER MERKEZİ

Afrika kaynaklı maymun çiçeği virüsü dünyaya yayılmaya başladı. En son İsveç ve Pakistan, ülkelerinde bu virüse rastlandığını açıkladı.

Pakistan tarafından yapılan açıklamada, Birleşik Arap Emirlikleri’nden gelen üç yolcuda maymun çiçeği hastalığına rastlandığı duyuruldu.

İskandinav bölgesinin gelişmiş ülkesi İsveç’te de ilk maymun çiçeği vakası görüldü. İsveç Sağlık ve Sosyal İşler Bakanı Jakob Forssmed gelişmeyi duyurdu. Bakan; “Bugün öğleden sonra İsveç’te, Clade I türü ağır bir mpox vakası tespit edildi” dedi.

İsveç Kamu Sağlık Ajansı’ndan yapılan açıklamada, virus tespit edilen hasta kişiye hastalığın Afrika’da bulaştığı belirtildi. 

Virüs ilk Afrika’da ortaya çıkmış, kıtada yayılma eğilimine girince Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hastalık nedeniyle “küresel acil durum” ilan etmişti. DSÖ iki yıl önce de aynı hastalıkla ilgili acil durum açıklaması yapmıştı.

Maymun çiçeği virüsü Türkiye’de görüldü mü?

Türkiye’de henüz maymun çiçeği vakasına rastlanmadı. Sağlık Bakanlığı’ndan geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada Türkiye’de maymun çiçeği hastalığına rastlanmadığı ve kısıtlama ya da ek tedbir ihtiyacının bulunmadığı belirtilmiş; “14 Ağustos 2024’te Dünya Sağlık Teşkilatı tarafından gerçekleştirilen Acil Durum Komitesi Toplantısı’nın ardından maymun çiçeği (mpox) hastalığının uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğu açıklanmıştır. Özellikle Afrika kıtasında görülen maymun çiçeği hastalığı vakasına Türkiye’de 2024 yılında rastlanmamıştır. Ülkemizde henüz herhangi bir kısıtlama veya ek tedbir ihtiyacı bulunmamaktadır. Bakanlığımızca gerekli çalışmalar yürütülmekte, bilim kurulumuz ve sağlık altyapımızla süreç hassasiyetle takip edilmektedir. Güncel bilgiler kamuoyunun bilgisine sunulacaktır” denmişti.

Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır?

Virüs yüzünden küresel alarmın verildiği 2022 yılında, maymun çiçeğinin genellikle cinsel temas yoluyla bulaştığı açıklanmıştı. Afrika kıtasında vakaların %96’sının görüldüğü Demokratik Kongo’da mevcut vakaların neredeyse tümünün cinsel yolla bulaştığı kayıtlara girmiş durumda.

Ancak maymun çiçeği virüsü başka yollarla da bulaşabiliyor. Virüsün bulaştığı çarşaf ve nevresim, giysiler ve havlular gibi nesnelere dokunarak hastalık kapılabiliyor. Maymunlar, sıçanlar ve sincaplar gibi enfekte hayvanlarla yakın temas ise başka bir tehlike unsuru.

Editör: Elif Erbay