Bavarian Nordic tarafından geliştirilen bu aşı, DSÖ'nün ön yeterlilik listesine dahil edildi. Bu sayede, aşının ihtiyaç duyulan topluluklara hızlı bir şekilde ulaştırılması, virüsün yayılmasının önlenmesi ve salgının kontrol altına alınması hedefleniyor.

Avrupalı şirketler Tel Aviv, Tahran ve Beyrut'a uçuşları durdurdu Avrupalı şirketler Tel Aviv, Tahran ve Beyrut'a uçuşları durdurdu

Aşının DSÖ onayı, özellikle yüksek risk altındaki bireyler için önemli bir koruma sağlıyor. Uzmanlar, MVA-BN aşısının 18 yaş üstü kişilere 4 hafta arayla iki doz halinde uygulanabileceğini belirtti. Ancak, aşının 18 yaş altı bireyler için henüz lisanslı olmadığı vurgulandı; buna rağmen, bebekler, çocuklar, ergenler, hamileler ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde "endikasyon dışı" kullanılabileceği ifade edildi.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, X sosyal medyaplatformundan yaptığı açıklamada, bu gelişmenin hem Afrika'daki mevcut salgınlara karşı hem de gelecekteki olası salgınlara yönelik önemli bir adım olduğunu belirtti. Ghebreyesus, aşılara en çok ihtiyaç duyulan bölgelerde eşit erişim sağlanması adına üretim, tedarik ve dağıtımda hızla kapasitenin artırılması gerektiğini vurguladı.

Editör: Ömer Göyce