Ercan Çankaya - Haber Merkezi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği olarak da bilinen mpox virüsü nedeniyle küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti. Peki maymun çiçeği virüsü nedir, tedavi edilebilir mi?

DSÖ’nün tavsiyesinden bir gün önce Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, maymun çiçeğiyle bağlantılı olarak kıta çapında halk sağlığı acil durumu ilan etmişti.

DSÖ’ye göre sadece Afrika'da bu yıl virüsle bağlantılı 537 ölüm yaşandı, toplam vaka sayısıysa 15 bin 600'ü geçti. Bu, geçen yıl boyunca kıtada görülen toplam vaka sayısının şimdiden geçildiği anlamına geliyor.

Dünya Sağlık Örgütü, 2022 yılında da maymun çiçeği için küresel acil durum ilan etmişti. O dönemde Türkiye'de de virüsle bağlantılı vaka tespit edilmişti.

Güncel salgınla ilgili Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'de herhangi bir vakaya rastlanmadığı ve herhangi bir kısıtlama veya ek tedbir ihtiyacı olmadığı belirtildi.

Samimi Haber olarak Maymun çiçeğinin nasıl bir hastalık olduğunu, bulaş yollarını, belirtilerini İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mübeccel Gümrah’a sorduk.

Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır?

Maymun çiçeği virüsünün Orta ve Doğu Afrika’dan yayıldığını belirten Dr. Gümrah, belirtilerinin deride döküntü, ateş, lenflerde şişme ve kaslarda ağrı olduğunu söyledi.

Tarhana yediler, 90’ı gördüler! Tarhana yediler, 90’ı gördüler!

İnsandan insana bulaşın mümkün olduğu gibi hayvandan insana bulaşın da görülebildiğini söyleyen Gümrah, virüsün çiçek hastalığına neden olan virüsle aynı virüs ailesinden olduğunun altını çizdi.

Virüsün kemirgenlerde ve insan olmayan primatlarda da görülebildiğini söyleyen Gümrah, ilk vakaların 1950’lerde maymunlarda, 1970’lerde de insanda görüldüğünü belirtti.

Hastalığın genelde 2 ila 4 hafta sürdüğünü söyleyen Gümrah; yakın temas, ten tene temas, yüz yüze yakın mesafeden vücut sıvıları aracılığıyla ya da cinsel ilişki yoluyla bulaşabileceğini söyledi.

Hastalığın enfekte olmuş hayvana doğrudan temas yoluyla da bulaşabileceğini söyleyen Gümrah, semptomların ellerde, ayaklarda, yüzde kırmızı şişlikler olduğunu, bir müddet sonra bu şişliklerin içinin irin bağladığını, daha sonra da döküntüler meydana geldiğini belirtti.

Maymun çiçeği nasıl teşhis edilir? Ölümcül mü?

Hastalığın üşüme, titreme, ateş gibi bazı diğer semptomları da olduğunu söyleyen Gümrah, teşhisinde de adına COVID-19 pandemisi döneminde aşina olduğumuz PCR testlerinin kullanılabileceğini söyledi.

Maymun çiçeğinin çiçek hastalığı kadar ölümcül bir virüs olmadığını ifade eden Gümrah, döküntülerin de genellikle iz bırakmadığını belirtti.

2022’deki acil durum sırasında Türkiye’de de bir vaka tespit edildiğini hatırlatan Gümrah, hastalıktan korunmak için belirtileri gösteren kişilerle yakın temastan kaçınmak gerektiğini vurguladı.

Editör: Ercan Çankaya