Saadet Partisi’nde yeni dönem: Genel başkanlık için 2 aday yarışıyor Saadet Partisi’nde yeni dönem: Genel başkanlık için 2 aday yarışıyor

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Malazgirt Savaşı'nın geçtiği topraklarda, tarihin izlerini taşıyan bulguların ortaya çıkmaya devam ettiğini belirtti. Bakan Ersoy yapılan kazılarda bulunan kalıntılarla ilgili de açıklamada bulundu.

Bakan Ersoy sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Malazgirt Savaşı'nın geçtiği topraklarda, tarihin izlerini taşıyan bulguların ortaya çıkmaya devam ettiğini kaydetti. Ersoy, Ahlat Müze Müdürlüğü başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarında, Malazgirt Tarihi Müslüman Mezarlığı’nda yapılan kazılarda, savaşa ait çatışma izlerini taşıyan çok sayıda ok ucu bulunduğunu ifade ederek, “Kazılarımızda elde edilen bu değerli bulgular, Malazgirt Savaşı’nın izlerini gün yüzüne çıkararak, köklü geçmişimize ışık tutuyor” dedi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, 12 üniversiteden 40’a yakın akademisyenin katılımıyla 2020 yılında başlatılan proje, bölgenin tarihi önemini yeniden keşfetmeyi amaçlıyor. 2024 yılı kazı çalışmalarında, Afşin Mezarlık Alanı, Malazgirt Tarihi Müslüman Mezarlığı ve Ağrı’nın Patnos ilçesine bağlı Günbeli Köyü gibi stratejik noktalarda önemli bulgulara ulaşıldı. Özellikle, Malazgirt Savaşı ile çağdaş olarak tarihlendirilen mezarlar ve çatışma izleri taşıyan buluntular, tarihin karanlık sayfalarını aydınlatıyor.

Mezarlar gün yüzüne çıktı

Afşin Mezarlık Alanı’nda yapılan kazılarda, 11. yüzyıla tarihlendirilen ve Malazgirt Savaşı ile bağlantılı olduğu düşünülen mezarlar ortaya çıkarıldığı belirtilen açıklamada, “2024 yılı itibarıyla toplamda 51 mezar gün yüzüne çıkarılırken, bu mezarların bazılarında anıtsal yapılar içinde yer alan 7 bireye ait kalıntılar bulundu” denildi.

Malazgirt ilçe merkezinde yer alan ve bölgenin en eski Müslüman mezarlığı olarak bilinen alanda 2024 yılında başlatılan kazılarda, savaşın izlerini taşıyan önemli bulguların ortaya çıktığı kaydedilen açıklamada, “İslami ölü gömme geleneklerine uygun, taş işçiliğiyle dikkat çeken mezarlarda yapılan çalışmalar sırasında, Bizans sikkeleri, ok uçları ve metal objeler ele geçirildi. Buluntular, bu alanın Malazgirt Savaşı sırasında bir çatışma noktası olduğunu kanıtlar nitelikte” ifadeleri yer aldı.

IV. Romanos Diogenes baskı mührü çıktı

Açıklamaya göre, Ağrı’nın Patnos ilçesine bağlı Günbeli köyünde başlatılan kazı çalışmaları da Malazgirt Savaşı'nın izlerini ortaya koydu. 2023 yılında Ahlat Müze Müdürlüğüne teslim edilen IV. Romanos Diogenes baskı mührü ve altın sikkelerin ardından, 2024 kazılarında da aynı imparatora ait ikinci bir baskı mühür, bronz sikkeler, ok uçları ve mızraklar bulundu. Bu bulgular, Günbeli köyünün de savaş sırasında önemli bir çatışma alanı olduğunu gösteriyor.