Doğal gaz fiyatında değişiklik olacak mı? Doğal gaz fiyatında değişiklik olacak mı?

Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) Türkiye'nin makine imalat sanayi konsolide verileri paylaştı.Yapılan açıklamaya göre geçen yıl, serbest bölgeler dahil Türkiye'nin makine ihracatı, önceki yıla göre yüzde 11 artarak 28,1 milyar dolara ulaştı.

Almanya, Türkiye'nin makine ihracatında yüzde 7,6 artış ve 3,5 milyar dolarlık bir hacim ile başı çekerken, ikinci sırada yer alan Rusya'ya yapılan ihracat yüzde 68,3 artarak 3 milyar dolara yaklaştı.

ABD, İtalya ve Birleşik Krallık gibi ülkelerde makine ihracatında yüzde 10'a varan artışlar kaydedildi.

En fazla ihracat yapılan 3 ürün grubu arasında "evsel ve endüstriyel soğutma makineleri", "içten yanmalı motor ve aksamı" ile "inşaat ve madencilik makineleri" bulunuyor. Takım tezgahları ihracatı yüzde 15,3 artarak 1,5 milyar dolar seviyesine yükseldi. Sektörün kilogram başına ihracat fiyatı ortalaması ise 6,2 dolardan 7,2 dolara çıktı.

HEDEF 30 MİLYAR DOLAR

MAİB Başkanı Kutlu Karavelioğlu, yaptığı açıklamada, dünya makine ihracatının yüzde 1 daraldığı bir yılı, artışla kapattıklarını ve yeni yılda hedeflerinin 30 milyar dolar olduğunu belirtti. Avrupa Yeşil Mutabakatı ile erken entegrasyon avantajına sahip olduklarını ifade eden Karavelioğlu, sektöre yatırım çekme konusunda bu avantajın önemli faydalar sağlayacağını söyledi. Ayrıca, Türkiye'deki makinecilerin rakip ülkelerden pozitif yönde farklılaştığını vurgulayarak, küresel makine siparişlerindeki düşüşe dikkat çekti.