Manisa'nın Gördes ilçesinde, 22 Mayıs'ta gerçekleştirilen trafik denetiminde, TIR şoförü A.B. (55) kullandığı otomobilde 0.75 promil alkollü olarak yakalandı. Yasal sınır olan 0.50 promili geçtiği gerekçesiyle A.B.'ye 6 bin 439 TL idari para cezası uygulanıp, tüm ehliyetlerine 6 ay süreyle el konuldu. Ancak A.B., sadece otomobil ehliyeti için yaptırım uygulanması gerektiğini belirterek, konuyu yargıya taşıdı.

Gördes Sulh Ceza Hakimliği, A.B.'nin sahip olduğu motosiklet (M), kamyon ve çekici (C1) ve otobüs ile minibüs (D) sınıfı sürücü belgeleri üzerindeki yaptırımı kaldırma talebini reddetti. A.B. ve avukatı Alperen Ekici, konuyu bir üst mahkemeye taşıdı. Akhisar Sulh Ceza Hakimliği, talebi haklı bularak, sadece B sınıfı ehliyetine yaptırım uygulanmasına karar verdi. Bu karar, benzer durumlar için emsal teşkil edebilecek nitelikte olmasıyla dikkat çekiyor.

Adıyaman'da elektrik direğine asılı ceset paniği Adıyaman'da elektrik direğine asılı ceset paniği

Bu kararın ardından A.B., motosiklet, kamyon, çekici, otobüs ve minibüs kullanmaya devam edebilecek. Ancak otomobil kullanma ehliyeti olan B sınıfı ehliyetine 6 ay süreyle el konulacak. Mahkemenin bu kararı, farklı sınıf ehliyetler için yapılacak olan yaptırımlar konusunda önemli bir örnek teşkil ediyor.

Editör: Elif Erbay