İstanbul 38. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, 30 sanık yargılanıyor. Duruşmaya, 16 tutuklu sanık, bazı tutuksuz sanıklar ve avukatlar katıldı. Ayrıca, 6 müşteki de duruşmada hazır bulundu.
"EMİR TALİMAT İLİŞKİMİ YOK"
Tutuklu sanıklardan Mesut Baraj, savunmasında Balat'ta hiç kimseyle sorun yaşamadığını iddia ederek suçlamaları kabul etmedi. Baraj, bazı sanıklarla iş yaptığını, bazılarıyla komşu olduğunu ve bazılarını tanımadığını belirterek hiçbir şekilde emir talimat ilişkisi olmadığını öne sürdü.
İFTAR YEMEĞİ Mİ İFŞA ETTİ?
Baraj, kendilerinin Ramazan ayında iftar yemeği düzenlediklerini ancak mahalle sakinlerinin yemeğe gelenleri örgüt üyesi olarak ilan ettiklerini dile getirdi.
Duruşmada söz alan müşteki Hayrettin Korkmaz, ailesine ait olan arazide sorun yaşadığını ifade ederek, oraya gittiğinde 3 kişinin araziyi otopark olarak kullandığını gördüğünü belirtti. Aralarında çıkan tartışma sonrası kimliğinin parçalandığını, telefonunun gasbedildiğini ve mağdur olduğunu ifade etti.
Müşteki Enes Kaya ise, kiraladığı yerlere başkalarının yerleştiğini öğrenince sanık Recep Çetin ile görüştüğünü ve burada pilav tezgahı açmak istediğini söylediğini belirtti. Ancak bu isteğinin mümkün olmadığını öğrendiğini ifade etti ve sonrasında eşinin iş yerine zarar verildiğini ve örgütsel bir yapı ile karşı karşıya kaldığını düşündüğünü dile getirdi.
TÜM SANIKLARDAN ŞİKAYETÇİ OLDU
Müşteki Levent Ortaköylüoğlu ise, tüm sanıklardan şikayetçi olduğunu söyledi.
Mahkeme heyeti, bazı müştekilerin şikayetlerini geri çekmesi ve suç vasfının değişme olasılığı nedeniyle 16 sanığın, yurt dışına çıkış yasağı konularak tahliye edilmesine karar verdi. Diğer 23 sanık hakkında ise Balat sınırlarını geçmeme adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar verdi ve bu tedbirlere uymayan sanıkların tutuklanabileceği uyarısında bulundu.
6 YILA KADAR HAPİS
İddianamede, sanıklar Mesut Baraj, Ararat Özer ve Ozan Turan'ın "silahlı suç örgütü kurmak ve yönetmek" suçundan 5'er yıldan 12'şer yıla kadar, diğer 27 sanığın ise "silahlı suç örgütüne üye olmak" suçundan ayrı ayrı 2,5 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.
Sanıkların 14 ayrı başlık altında ele alınan suç faaliyetlerine ilişkin birden fazla kez "yağma", "mala zarar verme", "tehdit", "ihaleye fesat karıştırma", "yağmaya teşebbüs", "birden fazla kişiyle birlikte ve var olan veya var sayılan suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanarak konut dokunulmazlığını ihlal etmek", "kasten yaralama", "ruhsatsız silah bulundurma", "tasarlayarak kasten öldürmeye teşebbüs etme" ve "parada sahtecilik" suçlarından cezalandırılmaları istenen iddianamede, örgüt elebaşı konumundaki 3 sanığın ise örgütsel faaliyet kapsamında işlenen tüm suçlardan ceza alması gerektiğine işaret edildi.
Duruşma eksikliklerin giderilmesi için ileri bir tarihe ertelendi.