Haber Merkezi - Ercan Çankaya

TÜİK’in haziran ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından memur ve emeklilerin maaşlarında ara zamma gidilecek. Fakat, önceki yılların aksine hükümet kanadında bu yıl asgari ücrete bir ara zam gündeme gelmedi.

Dün işçi sendikaları konfederasyonları Türk İş, DİSK ve Hak İş’ten asgari ücrete zam talebiyle ilgili bir açıklama geldi.

Dolar ve euro piyasasında son durum ne? 6 Eylül 2024 Dolar ve euro piyasasında son durum ne? 6 Eylül 2024

“Enflasyonu yükselteceği iddia edilerek asgari ücrete zam yapılmamasını işçilerin kabul etmesi mümkün değildir” denilen açıklamada “Yüksek enflasyonun sebebi, hızla artan döviz kuru, dışa bağımlı üretim gibi nedenler başta olmak üzere sermayenin bitmek bilmeyen kâr hırsıdır” denildi.

Siyasi partiler konfederasyonları beklemeden harekete geçmeli

Samimi Haber olarak üç işçi konfederasyonun açıklamasını Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır’a sorduk.

Gökay Çakır

Gökay Çakır

Bağımsız Maden İş Başkanı Çakır, açıklamaya eleştirel yaklaşarak zam talebinde bulunan konfederasyonların taleplerin yerine getirilmemesi durumundaki yol haritalarını açıklamamalarına tepki gösterdi.

İşçilerin Temmuz ayında mutlaka asgari ücrete ara zam alması gerektiğini belirten Çakır, siyasi partilerin konfederasyonları beklemeden asgari ücret zammı için harekete geçmesi gerektiğini dile getirdi.

Asgari ücretli oranı Avrupa’da yüzde 1, Türkiye’de yüzde 40

Avrupa ülkelerinde yüzde 1-2 gibi çok küçük bir azınlığın asgari ücretle çalıştığını, ülkemizdeyse bu rakamın yüzde 40’lara ulaştığını dile getiren Çakır, durum böyleyken zam yapılmamasının işçileri açlık ve sefalete mahkûm edeceğini vurguladı.

Kendi iş alanında, yapılan işin niteliği, ağırlığı konusunda fark gözetilmeksizin hem yeraltında hem yerüstünde çalışanların asgari ücrete mahkûm edildiğine dikkat çeken Çakır, asgari ücretin yükseltilmesiyle birlikte çalışanların hak ettiği ücretleri alabilmesi için de bir mücadele yürütülmesinin önemine dikkat çekti.

TÜİK krizin faturasını emekçi ve emekliye yüklüyor

Emeklilere yapılan ara zamla ilgili de açıklamada bulunan Çakır, TÜİK’in açıkladığı düşük enflasyon oranıyla ekonomik krizin faturasının emekçi ve emekliye çıkarıldığını belirtti.

Bu yüksek enflasyon ortamında asgari ücrete zam yapılmamasının işçileri açlığa mahkûm ettiğini dile getiren Çakır, konfederasyonların tepkisi ne olursa olsun zam yapılmazsa işçilerin sefalete karşı sokaklara döküleceğini vurgulayarak bu mücadelelerinde Bağımsız Maden İş’in de işçilerin yanında olacağını vurguladı.

"İşçilerin kaderi işverenlerin iki dudağı arasına bırakılmamalıdır" diyen Çakır, siyasi partiler ve kamuoyunu asgari ücret için harekete geçmeye davet etti.

Editör: Ercan Çankaya