İktidar partisinin oturumu boykot etmesi beklenirken, muhalefet Başbakan Viktor Orban'ı "Putin'e jest yapmakla" suçluyor.

İYİ Parti'de 5'inci olağan üstü kurultay bugün İYİ Parti'de 5'inci olağan üstü kurultay bugün

Budapeşte, Türkiye'nin ocak ayında onay vermesinin ardından İsveç'in NATO üyeliğini onaylamayan son ülke konumunda. Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal eden Rusya ile yakın ilişkilerini sürdüren Macaristan, İsveç'in teklifini prensipte desteklese de aylardır onay vermiyor.

Muhalefet lideri Agnes Vadai, Orban'ın oylamayı "kişisel kibri" nedeniyle geciktirdiğini ve "NATO ve AB'nin birliğini baltalayarak Putin'e jest yapmak" istediğini savunuyor.

ABD, Macaristan'ın İsveç'in üyeliğini onaylamasını istiyor ve Orban'a "ilk fırsatta" harekete geçme sözü verdiğini hatırlatıyor. ABD Senatosu'ndan da "zamanın ve sabrın tükenmekte olduğu" uyarısı geliyor.

Orban ise İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'u Macaristan'a davet ederek "daha yoğun siyasi diyalog" yoluyla "güçlü bir karşılıklı güven inşa etme" ihtiyacını dile getirdi. Kristersson daveti kabul etti, ancak "müzakere" ve "talep" fikrini reddetti.