Kelebek hastalığı” olarak da bilinen lupus, yüzde kelebek şeklinde kırmızı döküntüler olarak kendini gösteren bir hastalıktır.

Kadınlarda daha çok rastlanılan ve kesin bir tedavisi olmayan Lupus, bağışıklık sisteminin sağlıklı hücre ve dokulara saldırıp bunların fonksiyonlarını etkilemesi sonucu ortaya çıkar. Peki, Lupus (Kelebek) hastalığı nedir, belirtileri neler? Lupus neden olur, tedavisi var mı? İşte detaylar…

lupus hastalığı nedir

Cilt kanseri tedavisinde aşı umudu Cilt kanseri tedavisinde aşı umudu

LUPUS (KELEBEK) HASTALIĞI NEDİR?

“Kelebek hastalığı” olarak da bilinen Lupus hastalığı nedir? Lupus, yüzde kırmızı kabarcıklara neden olan ve cildi kırılgan ve hassas  hale getiren kalıtsal, kronik, inflamatuar bir hastalıktır. Isı, sürtünme veya çizilmeden kaynaklanan küçük yaralanmalar sonucunda kabarcıklar oluşabilir. Şiddetli vakalarda, ağız veya mide gibi vücudun içinde kabarcıklar oluşabilir.

Cildin yanı sıra vücudun birçok organını da etkileyebildiğinden eklemler, böbrekler, beyin ve kalp dahil olmak üzere birçok organ ve sistemde ortaya çıkabilir. Çoğunlukla kadınların yakalandığın lupusun tanısının konulması oldukça önemlidir.

LUPUS (KELEBEK) HASTALIĞI) NEDEN OLUR?

Çoğu kişi Lupus hastalığı neden olur? Sorusuna da cevap aramaktadır. Lupus, genetik ve çevresel faktörlerden kaynaklı olduğu düşünülmektedir. Öte yandan hormonlar, sigara, güneş ışığı, stres ve bazı ilaçlar da lupus gelişiminde kritik etkenlerdendir.

lupus hastalığı tedavisi

LUPUS (KELEBEK) HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR? 

Lupus hastalığı belirtileri arasında yüz, avuç içi ve ayaklarda olmak üzere hassas ciltlerde kabarcıklar ve döküntüler, tırnak şekil bozuklukları, sivilce benzeri şişlikler, saç dökülmesi, halsizlik ve ateş kendini gösterir. Bu tür durumlar lupus belirtileri arasında sık görülen semptomlardır.

LUPUS (KELEBEK) HASTALIĞI TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Her hastanın durumu farklı olabileceğinden lupus tedavisi için seçenekler ve riskler hakkındaki bilgiler vaka bazında sunulur. Lupus hastalığı tedavisi için çoğunlukla antimalaryal ve kortizon içeren ilaçlar tercih edilmekte, bazı hastalar nonsteroidal antiinflamatuar ilaçları, bağışıklık sistemini kontrollü bir şekilde baskılamakta olan immünsüpresif ilaçları ve hatta bazı biyolojik ajanları tercih etmektedir. Tüm bu ilaçlar hastalığın belirtilerine, seyrine ve şiddetine göre değişebilmektedir.

lupus hastalığı belirtileri neler

LUPUS BULAŞICI MIDIR?

Lupus hastalığı bulaşıcı değildir. Vücudun kendi dokularına saldırması sonucu ortaya çıkan kelebek hastalığı kişiden kişiye geçmemektedir.

LUPUS POZİTİF NE ANLAMA GELİYOR?

Lupus için yapılmakta olan antinükleer antikor (ANA) testi, pozitif ise bağışıklık sisteminin uyarıldığını ve kişinin lupus hastası olduğunu gösterir.