İsrail'in Lübnan'da işlediği bir dizi suikaste ve sivilleri hedef aldığı sınırdaki saldırılara karşı Hizbullah'ın verdiği karşılıklar, çatışmaların topyekün bir savaşa dönüşme riskini barındırıyor. ABD ve batıdan her türlü yardımı en üst düzeyde alan İsrail'in derdi bölgeyi terk eden vatandaşlarının korkusunu yenmek. Ancak yıllardır ekonomik kriz yaşayan Lübnan, en temel ihtiyaçları karşılama konusuyla baş etmek zorunda.
Savaşın Lübnan'a maliyeti
Reuters'ın ele geçirdiği bir hükümet belgesi, Lübnan'ın İsrail ile tam ölçekli bir savaş durumunda acilen fon ve kaynağa ihtiyaç duyduğunu gösterdi.
Üst düzey bir yetkili , İsrail ile tam ölçekli bir savaş çıkması halinde Lübnan'ın yardım ihtiyacının çok küçük bir kısmını bile karşılamakta zorlanacağını söyledi. Yetkili, sınır çatışmalarının devam ettiği bir ortamda bağışçılardan daha fazla destek aradıklarını belirtti.
Daha geniş çaplı bir çatışmaya karşı acil durum planlamasını denetleyen bakan Nasser Yassin, Reuters'a yaptığı açıklamada, Lübnan'ın en kötü senaryoda gıda, barınma, sağlık hizmeti ve diğer ihtiyaçlar için aylık 100 milyon dolara ihtiyaç duyacağını söyledi.
Yassin, "Bunun küçük bir kısmı, hatta yüzde 10 ila 15'i bile hükümet için çok büyük olurdu. Bağışçıların desteğine ihtiyacımız olacak" dedi.
Uluslararası yardım çok az
Uluslararası yardım zaten yetersiz kaldığı Lübnan, Hizbullah ile İsrail arasındaki 10 aydır devam eden sınır ötesi çatışma süresince talep edilen 74 milyon doların yalnızca üçte birini aldı .
Yassin, "Birçok yerde insani yardım fonları, sadece suyun üstünde kalmak için gereken asgari düzeye indirildi. Bazı kuruluşlar, kritik yaşam kurtarma konularına ayrılan fonları bile azaltıyor" diye ekledi.
Beş yıllık ekonomik krizin egemen elitler tarafından derinleştirilmesiyle çöken Lübnan devleti, Gazze savaşıyla birlikte başlayan mevcut çatışmalardan önce bile temel hizmetleri sağlamakta zorlanıyordu.
Resmi rakamlara göre, çoğunluğu güneyden olmak üzere yaklaşık 100 bin Lübnanlı ve 70 binden fazla İsrailli yerinden edildi.
İsrail, yerinden edilmiş kişileri hükümetin finanse ettiği konaklama yerlerinde barındırırken, Lübnan yetersiz donanımlı kamu okullarına veya aile ya da arkadaşların yanında kalmak gibi düzenlemeleri devreye soktu.
Lübnan'ın maliyet önerisi
Reuters'ın gördüğü 7 Ağustos tarihli hükümet belgesinde, çatışmaların mevcut seviyelerde kalması dışında iki senaryo daha yer alıyor.
250.000 kişinin yerinden edildiği, üç ay boyunca aylık 50 milyon dolarlık fon gerektiren "kontrollü çatışma"
1 milyon veya daha fazla kişinin yerinden edildiği, üç ay boyunca aylık 100 milyon dolara ihtiyaç duyulan "kontrolsüz bir çatışma"
Belgede, ilave kaynaklara acil ihtiyaç duyulduğu vurgulanırken, mevcut stokların ve barınma kapasitesinin "yeterli olmaktan uzak" olduğu belirtildi.
Ayrıca, "Devam eden ihtiyaçlara yanıt vermek ve tırmanma halinde artan ihtiyaçlara hazırlıklı olmak ve yanıt vermek için acilen ek kaynaklara ihtiyaç duyulmaktadır" denildi.
Yasin, 2006'daki savaşa benzer bir İsrail ablukası altında Lübnan'ın gıda stokunun dört ila beş ay yeteceğini söyledi.
Ancak dizel yakıt tedarikinin beş hafta kadar sürmesi konusunda, jeneratöre bağımlı olan ülkede hastanelerden fırınlara etkilenecek endişesi daha çok yaşanıyor.