Gündem

Lübnan’da patlatılan çağrı cihazlarının pillerine MOSSAD’ın patlayıcı yerleştirdiği iddia ediliyor

Lübnan’da dün binlerce çağrı cihazının aynı anda patlatılması şeklindeki saldırının İsrail gizli servisi MOSSAD tarafından düzenlendiği iddia edildi. Savaş tarihinde yeni bir aşamaya geçildiğini gösteren saldırıda 9 kişi ölmüş, 2 bin 750 kişi yaralanmıştı.

Abone Ol

HABER MERKEZİ

Tüm dünya dün, Lübnan merkezli Hizbullah üyelerinin kullandığı binlerce çağrı cihazının aynı anda patlatılması şeklindeki bir saldırı haberiyle şok geçirdi. Çoğu Hizbullah üyesi 9 kişinin öldüğü saldırının arkasında MOSSAD bulunduğu iddia ediliyor. 

Savaşlarda artık dijital saldırı tekniklerinin kullanılması konusunu gündeme getiren olayla ilgili olarak MOSSAD’a işaret ediliyor. Sky News Arabia, çeşitli kaynaklara dayandırdığı haberinde, Lübnan'daki geniş çaplı çağrı cihazı saldırısının, İsrail dış istihbarat teşkilatı MOSSAD'ın Hizbullah'ın iletişim cihazlarını teslim almadan önce ele geçirmesi sayesinde mümkün olduğunu öne sürdü. Kaynağa göre MOSSAD, cihazların pillerine "PETN" adı verilen güçlü bir patlayıcı madde yerleştirdi ve bataryaların sıcaklığını uzaktan yükselterek patlattı.

ABD merkezli Wall Street Journal gazetesi ise patlama öncesinde bazı Hizbullah üyelerinin çağrı cihazlarının ısındığını fark edip cihazları attığı bilgisini paylaştı.

Saldırı yüzünden Lübnan’da okullar bugün için tatil edildi. Lübnan Eğitim Bakanı Abbas Halabi, saldırı nedeniyle ülke genelindeki tüm devlet okulları, özel okullar ve üniversitelerin tatil edildiğini duyurdu. Halabi, kararın ülke genelinde gerçekleştirilen saldırıya karşı alındığını belirtti.

Öte yandan Amerika Birleşik Devletleri, saldırıyla ilgisini olmadığını duyurdu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Lübnan'da gerçekleştirilen çağrı cihazı saldırılarına yönelik; “ABD'nin bu olayda bir dahli yoktu, bu olaydan önceden haberdar değildi. Şu anda bilgi topluyoruz” dedi.

Tayvan yapımı çağrı cihazı

Öte yandan, “Telefonlar dinleniyor” gerekçesiyle telefon kullanmayan Hizbullah üyelerinin yaygın biçimde kullandığı ve dün patlatılarak 9 kişinin ölümüne, 400’ü ağır olmak üzere 2 bin 750 kişinin yaralanmasına yol açan çağrı cihazlarıyla ilgili bilgiler de ortaya çıkıyor. 
Hizbullahçıların belinde takılıyken bombaya dönüşen GOLD APOLLO AR-924 adlı çağrı cihazı, Tayvan üretimi bir teknolojik ürün. Lityum iyon pile sahip cihaz, çağrı cihazlarının askeri versiyonu. 95 gram ağırlığındaki cihazın şarjı 85 gün dayanabiliyor. Toza ve suya dayanıklı biçimde tasarlanan cihaz sıfırın altında 10 ila 50 derecelik sıcaklık aralığına dayanıklı biçimde tasarlandı.

İran'dan kınama

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, saldırının ardından Lübnanlı mevkidaşı Abdullah Bouhabib ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Bakan Arakçi, Lübnan'a yönelik terör saldırısını sert bir dille kınadığını ifade ederken, saldırıda yaralanan İran'ın Lübnan Büyükelçisi Amani'ye acil tıbbi müdahalede bulunan Lübnan'a teşekkür etti. 

Lübnan parlamentosundaki Hizbullah üyesi milletvekili Ali Ammar'ın oğlunun da saldırılarda hayatını kaybedenler arasında olduğu öğrenildi. Milletvekili Ali Ammar, oğlu Mehdi'nin öldürülmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Bu, Lübnan'a karşı yeni bir İsrail saldırısıdır. Direniş, uygun zamanda uygun şekilde misilleme yapacaktır" ifadelerini kullandı.

Hizbullah lideri zarar görmedi

Hizbullah'tan üst düzey bir kaynak ise İngiliz haber ajansı Reuters'a yaptığı açıklamada, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın çağrı cihazı patlamalarında zarar görmediğini ifade etti.

Lübnan BM'ye başvuracak

Öte yandan Lübnan Sağlık Bakanı Firas Abiad, Hizbullah'ın kaleleri olarak bilinen başkent Beyrut'un güney banliyölerinde, Bekaa Vadisi'nde ve ülkenin güneyinde saat 15.30 sıralarında eş zamanlı gerçekleştirilen saldırılarda 1'i çocuk olmak üzere 9 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 750 kişinin yaralandığını ifade etti. Hizbullah Hareketi ve Lübnan hükümeti, saldırının İsrail tarafından gerçekleştirildiğini belirtti. Hizbullah, İsrail'e misilleme yapılacağını duyurdu. Lübnan Dışişleri Bakanlığı ise saldırıyla ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) şikayette bulunulacağını açıkladı.