Lübnan Merkez Bankası’nı 1993’ten bu yana yöneten ve 30 yılın ardından görevi bırakan 73 yaşındaki Riyad Selame dün dünya medyasının manşetlerini süslüyordu. Ortak görüş, Selame’nin Lübnan’ın ekonomik çöküşünün baş sorumlusu olmasıydı…
İç savaş sonrası başbakan olan Hariri’nin ilk icraatı, Selame’yi merkez bankası başkanı olarak atamak oldu. Nisan 1993’te 6 yıllığına koltuğa oturan Selame’nin görev süreleri 1999, 2005, 2011 ve 2017’de 4 kez yenilendi. Başbakan Necip Mikati, Selame’nin 31 Temmuz’da dolan görev süresini uzatmak için Bakanlar Kurulu’nu toplantıya çağırdı. Ancak yeterli çoğunluk sağlanamayınca görev süresi uzatılmadı ve “bir ülkenin merkez bankası başkanlığı koltuğunda en uzun süre oturan kişi olarak tarihe geçen Selame”nin yerine Başkan Yardımcısı Vesim Mansuri atandı. Selame'nin görev süresinde Lübnan’da olanlar:
-Döviz rezervleri 10 milyar doların altına düştü.
-Lübnan Lirası, Amerikan doları karşısında neredeyse yüzde 100 değer kaybetti.
-Finansal sistemin gördüğü zarar 70 milyar doları aştı.
-Bugün 1 Amerikan Doları tam 15 bin 75 Lübnan Lirası.
-2022 'de Dünya Bankası, Lübnanlı elitleri bir saadet zinciri oluşturmakla suçladı.
-2019-2020 yıllarında Lübnan sokaklarında gösteriler düzenlendi. Bankalar yağmalandı. Yolsuzluk ve Merkez Bankası’nın varlıklarını zimmetine aktarmaktan dolayı yurtdışında kırmızı bültenle aranan Selame, giderayak sert çıktı: “Ekonomideki çöküşün tek va ana nedeninin ben olduğum bir yalandır. Yerime geçene başarılar diliyorum. Hayatımda yeni bir sayfa açıyorum. Son 30 yılda yaptığım her şey Lübnan'a ve Lübnanlılara hizmet etmeye çalışmaktı… Bazıları, söylemek istemeseler bile, minnettardı. Ve başka insanlar da var, Tanrı onları affetsin."
ZİMMETE 300 MİLYON DOLAR AKTARMAKLA SUÇLANIYOR
İç savaş sonrasında yaşanan 6 yıllık ilk görev döneminde sağladığı ekonomik refahla alkış alan Riyad Selame, bugün Lübnan da dahil 7 ülkede hakkında soruşturma açılan ve Fransa ve Almanya’nın kırmızı bültenle aradığı bir “kaçak.” BBC Televizyonu’na göre, zimmetine geçirdiği iddia edilen paranın miktarı 300 milyon dolar civarında. İsviçre Başsavcılığı da Selame'nin kardeşi Raca Selame'ye ait Forry Şirketi'nin, Lübnan Merkez Bankası'na ait Eurobond ve hazine bonoları satışından 2002'den 2014'e kadar 326 milyon dolar ücret ve komisyon aldığını bildirmişti.