Limon sosu, limon suyu yerine kullanılan, genellikle yemeklere ekstra lezzet katmak veya salataları tatlandırmak amacıyla kullanılan bir sostur. Limon sosu, limon suyuna göre daha ucuz ve daha uzun süre dayanması nedeniyle tercih edilir.

Ancak limon sosu, limon suyuna göre daha az besleyicidir. Limon sosu, limon suyundan farklı olarak boyalı sitrik asit içerir. Boyalı sitrik asit, özellikle çocuklar için zararlı olabilir.

Limon Sosu Neden Yasaklandı Zararları Neler (1)

Bakan Yumaklı, limon sosunun yasaklanmasına ilişkim açıklamasında şunları dile getirdi;

Uzmanı uyarıyor: 'Griple alerjiyi karıştırmayın' Uzmanı uyarıyor: 'Griple alerjiyi karıştırmayın'

"Yakın zamanda gıda katkı maddelerinde yaptığımız değişiklikler, bunun bir örneği. Bu kadar ayrıntılı ve detaylı anlatmamızın sebebi özellikle vatandaşlarımızın arka planda gıda ile ilgili yaptığımız çalışmaların onlar tarafından bilinmesini istememiz. Gıda katkı maddeleriyle alakalı düzenlemelerde örneğin peynir helvası, saray helvası, çekme helva, tahin helvası gibi yöresel ürünlerde renklendiricileri yasakladık. Geçen yıl yaptığımız düzenlemeyle nar ekşisi izlenimi veren nar ekşisi sosu, nar aromalı sos gibi ürünlerin yurt içi piyasaya arzını yasakladık. Daha önce yaptığımız düzenlemeyle, bal aromalı şurup ve pekmez izlenimi veren ürünleri yasaklamıştık. Benzer şekilde limon suyu izlenimi veren limon sosu gibi ürünlerin yurt içi piyasaya arzını da yasaklayacağız. Burada bu örnekleri vermemizin sebebi de özellikle altını çiziyorum; tüketicilerimizin yanıltılmasını engelleyecek her türlü düzenlemeyi yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz."

Limon Sosu Neden Yasaklandı Zararları Neler (2)

Limon sosunun yasaklanması ne zaman başlayacak?

Limon sosunun yasaklanmasına ilişkin yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek. Yönetmelik henüz yayımlanmadığı için limon sosunun yasaklanmasına ilişkin net bir tarih verilmedi.