Lübnan'da tutuklanan Riyad Selame, göz yaşlarını tutamadı Lübnan'da tutuklanan Riyad Selame, göz yaşlarını tutamadı

Libya Devlet Yüksek Konseyi'nden Temsilciler Meclisine ret

Libya'nın Trablus merkezli Yüksek Devlet Konseyi, ülkenin doğusundaki Tobruk kentinde bulunan Temsilciler Meclisi tarafından onaylanan bütçeyi reddederek, daha fazla bölünme ve kamu parasının israfı konusunda uyardı.
Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Muhammed Miftah Takala, konseyin kararını Bingazi'deki Temsilciler Meclisi sözcüsü  Akile Salih'e yazdığı bir mektupla bildirdi. Konsey medya ofisi, mektubu basın mensuplarıyla da paylaştı.
Konsey mektupta,  "Temsilciler Meclisi oturumunda onaylananları tamamen reddettiğini ve bunların hiçbir yasal etkisinin olmadığını düşündüğünü" belirtti. 
Ayrıca, ilgili tüm tarafları "Temsilciler Meclisi tarafından çıkarılan ve ihlal teşkil eden tüm yasalara itiraz etmeye" çağırdı.

Temsilciler Meclisi, 179 milyar Libya dinarı istedi 

Bingazi'deki Temsilciler Meclisi,  90+88 Libya dinarı olarak belirlenen bütçeyi , Nisan ve Mayıs aylarında gerçekleştirdiği iki ayrı oturumda onayladı. 
Söz konusu reddedilen bütçe, Mart 2023'te iktidara gelen ve Libya'nın doğusundaki silahlı güçleri kontrol eden Halife Hafter ile ittifak yapan Bingazi merkezli Usame Hamad hükümetine ait.
Konsey, "Temsilciler Meclisi'nin ihlallerinde ısrar etmesi ve kamu işlerini kendi iradesiyle yönetmesinin yalnızca daha fazla bölünmeye yol açacağı" uyarısında bulundu.
Konsey, yaklaşık 179 milyar Libya dinarı tutarındaki bütçenin "eşi benzeri görülmemiş bir miktar" olduğunu belirtti.
Danışma organı olan Devlet Yüksek Konseyi, 2015 siyasi anlaşmasının şartları uyarınca önemli siyasi konularda söz sahibi oluyor.

Libya'da tıkanan süreç

Libya'da 2011 yılında başlayan Arap Baharı'nın  ardından yaşanan siyasi istikrarsızlık ve çatışmalar devam ederken şuan Trablus ve Bingazi merkezli iki yönetim bulunuyor. 
BM'nin 2021'de sürece dahil olmasıyla en kısa sürede seçimlerin yapılması hedefiyle Ulusal Birlik Hükümeti kurulmuş, hükümetin başına Başbakan Abdulhamid Dibeybe geçmişti. 
Ancak Temsilciler Meclisi ve Devlet Yüksek Konseyi'nden oluşan tarafların uzlaşamamaları nedeniyle seçimler planlandığı gibi yapılamadı ve süreç tıkandı. 

Editör: Burçin Çelikkol