Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Doğuya Giden Köprüler" belgesel filmi için bir röportaj verdi. Dünyadaki siyasi gündeme ilişkin kritik değerlendirmelerde bulunan Rus diplomat, Türkiye ile Suriye arasındaki müzakerelere de değindi.

Şam ile Ankara arasındaki ilişkilerin iyileşmesinden yana olduklarını kaydeden Lavrov, "Şimdilik Şam, Türkiye'nin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde çalışmaları sürdürmesi ve Suriye sınırında kendilerine sorun çıkarmaya çalışan aşırılıkçı Kürtlere karşı operasyonlar düzenlemesi nedeniyle Ankara ile ilişkileri iyileştirme konusunda oldukça temkinli davranıyor." dedi.

"Türkler askerlerini çekmeye hazır"

Suriye yönetiminin Türk birliklerinin ülkeden çekilmesi noktasında net bir karar verilmesi gerektiği düşüncesinde olduğunu belirten Lavrov, "Türkler buna hazır, ancak şu ana kadar belirli parametreler üzerinde anlaşma sağlanamadı. Burada, mültecilerin geri dönüşü, terör tehdidini ortadan kaldıracak ve Türk birliklerinin varlığına gerek bırakmayacak tedbirler söz konusu. Tüm bunlar üzerinde çalışılıyor." ifadelerini kullandı.

Geçmişte Erdoğan ile Esad arasındaki kişisel sıcak ilişkilere vurgu yapan Lavrov, "Şam ve Ankara'daki ortaklarımızın ilişkilerini iyileştirmesinden yanayız. Bunun da olumlu bir rol oynayacağını düşünüyorum." dedi.

ABD'nin Fırat'ın doğusunda 'yarı devlet' oluşturmak istediğini belirtek Lavrov, Washington yönetiminin Kürtleri (YPG/PKK) kullandığını ve bölgeyi sömürdüğünü belirtti.

"Kürler ABD'den yardım ummamalı"

Lavrov, "Amerikalılar, kendi oyunlarında Kürtleri kullanıyor ve onlara oynuyor. Kürtler, geleceğinin birleşik Suriye'de olduğunu anlamalı. Amerikalıların onlara yardım edeceğini ummamaları, Suriye hükümetiyle anlaşmaya varmaları, ulusal azınlık olarak hakları konusunda anlaşmaları gerekiyor." diye konuştu.

Rus diplomat, devamında şunları kaydetti:

Bu bölgede petrol ve doğal gaz yatakları, verimli tarım arazileri bulunuyor. Burası acımasızca sömürülüyor. Amerikalılar ve uşakları, petrol, doğal gaz ve tahılı buradan çıkarıyor ve satıyor. Bu paralar Suriye'nin bütçesine gitmiyor, ayrılıkçılığı ve yarı devletin oluşturulmasını teşvik etmek için kullanılıyor.

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı!

"ABD'liler Afganları bir gecede ortada bıraktı"

Bölgedeki YPG/PKK unsurlarına Afganistan'daki işbirlikçi hükümetin başına gelenleri hatırlatan Lavrov, "ABD'nin vaatlerine güvenmeye karar veren Afgan yönetiminin başına gelenleri hatırlatıyoruz. Amerikalılar, bir gecede onları tek başına bıraktı. Kürt ortaklarımızın, Suriye'ye yakın olan bu ülkenin tarihi deneyimini dikkate alacaklarını, Şam ile birleşik Suriye devletinde yaşama şartları konusunda ulusal diyaloğu kurma ve anlaşma yoluna gireceklerini umuyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Filistin'de yaşanan olaylara değinen Rusya Dışişleri Bakanı, "Hamas'ın Filistin halkının bir parçası olduğunu" vurguladı. Lavrov, ayrıca bölgede İran'ın kışkırtılmak istendiğini söyledi.

Lavrov, açıklamasında şunları söyledi:

Olayların bu şekilde gelişmesini isteyen tek ülkenin İsrail olduğu görünüyor. İsrail, durumu kullanarak Hamas, Hizbullah, Suriye ve Irak'taki İran yanlısı gruplar ve İran ile ilgili tüm sorunları kesin olarak çözmeyi denemek istiyor. İran ise kesinlikle provokasyonlara kanıp büyük ölçekli çatışmanın içine çekilmek istemiyor. İran'ı kışkırtmaya çalışıyorlar.

Editör: Ömer Göyce