Kuzu Göbeği mantarı, İlkbaharda ortaya çıkan, besin değeri ve sağlığa faydalarıyla dikkat çeken bir mantardır. Morchella Esculenta olarak da bilinen bu mantar, Morchellaceae familyasına aittir. Nadir ve lezzetli bir bitki olduğu için değerli ve çok pahalıdır. Her yıl belirli bölgelerde Mayıs ve Haziran aylarında hasat edilebilir ve birçok sağlık sorunu için güçlü bir mantardır.

Uyku kalitesini artırmanın basit ama etkili yolu Uyku kalitesini artırmanın basit ama etkili yolu

Kuzu Göbeği Mantarının Faydaları Nelerdir?

Göbek mantarı olarak da bilinen bu mantar çok zengin bir besin kaynağıdır;  B1, B2 ve C vitaminlerinin yanı sıra çok miktarda kalsiyum, sodyum, çinko ve potasyum içerir. Daha da önemlisi, 1 yarısı 1 kg etle aynı miktarda protein içerir. Akıllara durgunluk veren bir ürün olan bu mantar, besin değerinin yanı sıra bağışıklık güçlendirici etkilere de sahiptir. İçeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde vücudunuzun tüm zararlı mikroorganizmalara karşı korunmasına yardımcı olur.

Sağlık İçin Kuzu Göbeği Mantarı

Kansızlık olarak da bilinen anemi, vücuttaki demir eksikliğinden kaynaklanır. Kansızlık uzun süre devam ederse ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kuzugöbeği mantarı kansızlık tedavisinde de kullanılmaktadır. Alerjisi olmayanlar için düzenli olarak kullanılması gerekir. Birçok tohumda bulunan Niosin ve selenyumun özellikle prostat kanserine karşı olumlu etkileri vardır. Kuzu Göbeği mantarı kan şekerini dengelemek ve buna bağlı sağlık sorunlarından etkilenmemek için düzenli olarak yenmelidir.

Kuzu Göbeği Mantarının Faydaları

Kuzu Göbeği mantarının faydaları arasında karaciğer ve kalp hastalıklarına karşı koruma sağlaması da vardır. Karaciğer enzimlerinin yenilenmesini sağlar. B2 vitamini eksikliği durumunda gözlerde katarakt ve glokom gibi sağlık sorunları görülebilir. B2 vitamini açısından zengin bu değerli mantar ile kendinizi göz hastalıklarından da koruyabilirsiniz. Kuzu Göbeği mantarı, bağışıklık sistemini güçlendiren bir yapıya sahiptir. Ayrıca Kuzu Göbeği mantarı, bireyler için zihin açıcı bir bitkidir. Kişi sürekli olarak daha fazla tüketerek vücudunu tüm zararlı mikroorganizmalara karşı koruyacaktır.

Kuzu Göbeği Nerede Büyür?

Ülkemizde kuzugöbeği mantarının yetiştiği yerlerden Konya'nın Beyşehir, Göynem, Derebucak ilçeleri; İzmir’in Bergama ilçesi, Kars'ın Sarıkamış ilçesi ve Muğla, Kastamonu, Aydın, Denizli, Uşak, Çanakkale ilerinde yetişir. Yaklaşık 4 ila 6 santimetre ölçülerinde olan kuzugöbeği, genellikle yumurta büyüklüğünde bir bitkidir.