Olimpiyat Oyunları'nda erkekler 1500 metre serbest yüzme elemelerinde kayda değer bir başarı elde edildi. 2. seride yarışan 16 yaşındaki Kuzey Tunçelli, serisini birinci sırada tamamlayarak finale çıkma başarısı gösterdi. Bu sonuçla birlikte, Kuzey Tunçelli Olimpiyat Oyunları tarihinde finale yükselen ilk Türk yüzücü oldu. Peki, Kuzey Tunçelli aslen nereli, branşı ne, kaç yaşında, ne iş yapıyor? 

Derbide termometreler 20 dereceyi gösterecek Derbide termometreler 20 dereceyi gösterecek

Kuzey Tunçelli Kimdir? Aslen Nereli, Kaç Yaşında? 

30 Ağustos 2007 doğumlu Kuzey Tunçelli, Fenerbahçe Spor Kulübü'nün sporcusudur. Genç yaşına rağmen büyük başarılar elde eden Tunçelli, 2024 yılında Belgrad'da düzenlenen Su Sporları Avrupa Şampiyonası'nda 1500 metre serbest stilde altın madalya kazandı.

Kuzey Tunçelli, 2023 yılı Nisan ayında Türkiye Dünya Şampiyonası Seçmeleri'nde 1500 metre serbest stilde 15 dakikanın altında derece yapan 15 yaş altındaki ilk yüzücü oldu. Aynı yıl, Dünya Su Sporları Gençler Yüzme Şampiyonası'nda 800 metre ve 1500 metre serbestte birinci oldu. 2024 Dünya Su Sporları Şampiyonası'na katılarak 1500 metre serbestte finale yükseldi ve Belgrad'daki şampiyonada Avrupa şampiyonu oldu.

Kuzey Tunçelli, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda 1500 metre serbest stilde finale kalarak tarihi bir başarı elde etti. La Defense Arena'da gerçekleştirilen elemelerde 14.45.27'lik dereceyle 5. olarak finale çıkmaya hak kazandı. Bu sonuçla, yüzme branşında olimpiyat finaline kalan ilk Türk sporcu oldu.

Başarısından dolayı büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Kuzey Tunçelli, "Türkiye'de finale kalan ilk sporcu olmak benim için çok gurur verici. Genç yaşımda, ilk olimpiyatımda bunu başarabilmek sonraki olimpiyatlar için çok büyük bir ışık. İnşallah sonraki olimpiyatlarımda her şey çok daha güzel olacak. Bana destek veren herkese çok teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi