Hakemli dergi Science'ta 5 Aralık'ta yayımlanan makaleye göre; ABD merkezli Scripps Araştırma Enstitüsü'nün çalışmaları doğrultusunda, kuş gribi tehlikesine tek bir mutasyonun yettiği tespit edildi.
Çalışmada, H5N1 virüsünü incelenerek, virüsün yüzeyindeki bir proteine odaklanıldı. Bu protein, virüsün hayvan hücrelerine tutunarak bulaşırken, kuş gribi virüslerinin insan hücrelerine bağlanma yeteneği sınırlı.
Bu sebeple virüs, yalnızca yüksek yoğunlukta hayvanlardan insanlara geçtiğinde hastalık yapabilmiştir.
Tek bir mutasyon kaldı
Ancak Scripps ekibi, laboratuvar ortamında virüse farklı mutasyonlar uygulayarak, virüsün insan hücrelerine tutunma yeteneğinin nasıl değiştiğini gözlemledi. Bulgular, virüsün sadece tek bir mutasyonla, insan hücrelerine bağlanacak şekilde evrildiğini gösterdi.
İlk mutasyon, virüsün insan hücrelerine bağlanmada daha zayıf bir uyum sergilese de, araştırmacılar ikinci bir mutasyonun bu bağlanmayı daha güçlü hale getirebildiğini belirtti.
2020'de H5N1 virüsünün hayvanlar arasında hızla yayılmasıyla başlayan kuş gribi salgınında, inekten insana bulaştığı olaylarda hızlı bir artış görülmüştü.
Pek çok memeliye geçen güçlü varyant sebebiyle milyonlarca hayvan öldü.