Nasıl bir Ekonomi gazetesine açıklamalarda bulunan Büyükekşi, Süper Lig kulüplerine getirmeyi planladıkları akademi zorunluluğu hakkında bilgiler verdi. TFF Başkanı,  kulüplerin çok ciddi borç yükü altında olmalarına karşın her zaman önceliklerinin yabancı sayısı olduğunu söyledi.

''Ya böyle bir sistem olur mu!''

Büyükekşi,  "Avrupa Kulüpler Birliği’nin İstanbul’da genel kurulu oldu. Ben de katıldım. Masada Ajax’ın CEO’su vardı. Dedi ki; ‘Biz her yıl A takıma minimum 2 oyuncu veririz. 3 de olur, 4 de olur ama en az 2 olur.’ Biz de aynı şekilde mutlaka kulüplerin hem A takıma hem de milli takıma oyuncu vereceği bir sistem geliştireceğiz. Şu an şöyle bir yanlış var; ümit milli takımlarda veya genç milli takımlardan A milli takımda oynayan oyuncu yok. Hocaya sormuş Stefan Kuntz, ‘Var mı şu an alabileceğim?’ ‘Yok’ demiş hoca. Ya böyle bir sistem olur mu!
Arda Güler ve Emirhan İlkhan örneğini veren TFF Başkanı, "Bugün Arda Güler mesela, A milli takıma alındı 17 yaşında. U15’te oynamamış, U16’da oynamamış, 17’de direkt milli takıma geliyor. Veya Emirhan İlkhan aynı şekilde. Halbuki bunun nasıl olması lazım, o merdiven sisteminde, hazmede hazmede gelmesi lazım. Şimdi bunu getirmek istiyoruz" dedi.

"Milli takım ayrı telden çalarsa, kulüpler zaten ayrı telden çalıyor"

Kulüplerin yabancı sınırı konusundaki taleplerini eleştiren Büyükekşi, şunları söyledi: "Milli takım ayrı telden çalarsa, kulüpler zaten ayrı telden çalıyor. Varsa yoksa yabancı. Şimdi ben bugün desem ki yabancı serbest, herhalde herkes 20-30 tane yabancı alır. İlk günden beri düşüncem şuydu; biz futbolcu ithal etmek yerine tersini yapalım, hoca ithal edelim. Ama hocanın takımı çalıştırması için değil. Altyapıya hoca yetiştirmesi için. Getirmek istediğimiz sisteme Almanya modeli demiyoruz. Belki melez bir şey olacak. Belki biraz Almanya’dan belki biraz Portekiz’den. Şu ülke demek istemiyorum. Sistemi anlatmaya çalışıyorum."

"Milli takımlardaki çocuklar hep belirli yörelerden"

Milli takımlarda torpil iddialarını da değerlendiren TFF Başkanı, bu konuda bir sıkıntı olduğunu kabul etti. Büyükekşi, "Bakıyorum gerçekten milli takımlardaki çocuklar hep belirli yörelerden. İstanbul, bir parça Gençlerbirliği, bir parça Altınordu, bir parça Trabzon. Başka yöreden hemen hemen yok gibi varsa da istisna. Halbuki her bölgede oyuncu var. Akademi olduğu için bunları da böylece daha şeffaf ölçülebilir şekilde eğiteceğiz" dedi.

Kulüplerin borcunu ödemesi için proje: Elektrik santralı!

Süper Lig'deki takımların 25 milyar TL borcu olduğunu belirten Büyükekşi, konuşmasına şöyle devam etti: "Faizlerini falan 10 yıl vadeye yaymışlar. Hesap edersek bu 50 milyara kadar çıkıyor. Mevcut koşullarda bunu ödemeleri imkansız. Bununla ilgili de bir projemiz var. Güneş enerjisi sistemi kurmak. Kulüplerin elektrik ihtiyacı buradan karşılanacak.  Türkiye’nin neresinde yaparsanız yapın, ürettiğiniz elektriği sisteme veriyor, olduğunuz şehirden alıyorsunuz. Aksaray veya Niğde civarında hazineden 600-700 dönümlük bir arazi alıp 50 megawatlık yatırım yapacağız. Her kulüp kendi ismiyle ihaleye çıkıp bir şirketle o yatırımı yapacak. Sürenin kaç yıl olacağını ve ne kadar ödeyeceğini konuşacağız. Mesela 100 liranın yüzde 40’ını mı ödeyecek, %50’sini? 7 yıl mı, 6 yıl mı, 8 yıl mı?"

Yeni Malatyaspor maçında yaşanan skandal!

TFF Başkanı, Yeni Malatyaspor maçında yaşanan bir skandalı da açıkladı. Büyükekşi, "Geçen gün Yeni Malatyaspor’un maçı naklen yayınlanacak; 2 saat kalmış, parasını ödemedikleri için elektrikleri kesmişler. Krizi son dakika çözdük. 300-400 bin lira ödediler de elektriği açtılar" dedi.

"Kulüpler gönüllü yapmıyor, zorla yaptıracağız"

Akademi zorunlluğu için konuşmaya devam eden Büyükekşi, "Türkiye’de sistemi verimli hale getirmek için yapmamız gereken şeyler var. Burada biraz daha radikal, kulüpler kendi gönlüyle bu işi yapmıyorlar, zorla yapacaklar demek ki. İnşallah birinci hedefimiz bu. Bu projeler tabii ki kulüplere mali yükümlülük getirecek. Şöyle bir şey düşünün; kulüplere böyle bir şey yapması için en az 1-2 milyon Euro bütçe çıkar. İki oyuncu almasa onu telafi eder her yıl. O da yapması gereken bir şey. Ama burada da biz yeni kaynak yaratmak için uğraşıyoruz projelerle. Vergi ile ilgili bizim hedefimiz yüzde 20 stopajı tekrar geri almak. Yüzde 20 bile çok büyük bir para olur. Ayrıca bu naklen yayından mutlaka bir para ayrılması gerektiğini düşünüyorum. O zaman bu yatırımı yapanlara bunu vereceksiniz" diye konuştu.

Hakem akademisi kuruluyor

TFF Başkanı sözlerini şöyle bitirdi: "Hakem akademisi kuruyoruz. Hakemlerimize inşallah Süper Lig, 1. Lig, 2. Lig, 3. Lig ve UEFA kriterlerinde eğitim vereceğiz. Bu zamana kadar sadece 16 Süper Lig hakemine verilmiş bu eğitim. Diğer hakemlerde yok. Bütün hakemlere 28 kişilik ekipler halinde, 8 orta hakem, 16 yan hakem, 4 gözlemci gruplar halinde 6 haftalık bir eğitime alacağız. Yatılı olarak hepsini. Bu eğitimleri bütün hakemlere tamamlattıracağız."