Bu hafta Meclis'e sunulması planlanan tasarıda, kripto varlıklarla işlem yapanların risklerinin azaltılması ve uluslararası uygulamalara benzer bir düzenlemenin sağlanması hedefleniyor.

kripto-para

Tasarı, kripto varlıkların alım satıma konu edildiği platformların SPK tarafından lisanslanması ve denetlenmesini amaçlıyor. Platformlarda müşteriler adına tutulan nakit ve kripto varlıkların saklanması, platformlar ile müşteriler arasındaki ilişkiler, uygulanacak yaptırımlar ve cezalar gibi konular tasarıda yer alacak. Platformların faaliyet esaslarına ilişkin kriterler ise ikincil düzenleme ile belirlenecek.

Togg, Sıfır Faiz Kampanyasını Uzattı Togg, Sıfır Faiz Kampanyasını Uzattı

Kripto Bitcoin 2

Tasarıda ayrıca, blok zinciri ve benzeri teknolojileri geliştirenlerin, bu teknolojilerden ayrıştırılamayan nitelikte olan kripto varlıkların satış ya da dağıtımı konusunda SPK'ya yetki verilmesi ve izin şartı getirilmesi öngörülüyor. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) da bu süreçte rol alması ve blok zinciri oluşturulması konusundaki yazılım mimarisinin ve ilgili teknolojik araçların teşvik edilmesi planlanıyor.

Bu düzenlemeyle birlikte, Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) 15 No'lu teknik standardı kapsamında getirilen eleştirilerin bertaraf edilmesi ve Türkiye'nin "kısmi uyumlu" kategorisinden çıkması da hedefleniyor.

Bitcoin Kripto Para

Düzenlemenin yasalaşmasıyla birlikte kripto varlık hizmet sağlayıcıların lisanslanmaya başlayacağı ve kripto varlıklarla ilgili risklerin azaltılmasına yönelik önemli adımların atılacağı belirtiliyor.