Ekonomi

Kredi kartına savunma vergisi tekrar gündemde

Dün Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda ertelenen “100 bin limite savunma kesintisi” Ak Parti istişare toplantısında yeniden gündeme geldi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de katıldığı toplantıda, ertelenen "savunma payı" yeniden gündeme getirildi. Toplantıda, kredi kartı limitine göre kademeli bir vergi uygulanması fikri tartışıldı.

Abone Ol

Hükümet, yüksek limitli kredi kartlarından “savunma kesintisi” alma konusunda ısrarlı. 

Dün AK Parti milletvekillerinin ve bazı bakanların katıldığı istişare toplantısında, dün ertelenen “kredi kartına savunma fonu kesintisi” konusu yeniden gündeme geldi. Toplantıya Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de katıldı. Bazı milletvekilleri, daha yüksek kredi kartı limitine sahip vatandaşlardan daha fazla vergi alınması gerektiğini dile getirdiler. 

Kredi kartının limitine göre kademeli bir vergi uygulanmasının da önerildiği toplantıda, bazı milletvekilleri, mevcut düzenlemenin adil olmadığına dikkat çekerek, kredi kartı limiti daha yüksek olanların daha fazla katkıda bulunması gerektiğini savundu. 

Konu vatandaşa iyi anlatılamadı

İsrail’in şımarık ve azgın tehditlerinin bölgeyi tehlikeye attığı belirtilerek, savunma sanayiine destek vermenin zorunlu ve kaçınılmaz olduğu, halka bu konunun öneminin iyi anlatılamadığı dile getirildi. Bazı milletvekilleri; "1 milyon TL limitli bir vatandaştan 10 bin lira alınsın ya da kademeli bir sistem oluşturulsun" şeklinde öneride bulundu. 

Vergide adalet için çalışma sürüyor

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek de, mevcut ekonomik tabloyu değerlendirerek, vatandaşların fiyat artışlarından duyduğu rahatsızlıkları dile getirdi. Şimşek, enflasyonun düşmesine rağmen fiyatlarda beklenen gerilemenin henüz gerçekleşmediğini, ancak hükümetin vergi adaletini sağlamaya yönelik çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Net rezerv 34 milyar dolar

Brüt rezervlerin 156 milyar dolara, net rezervlerin ise 34 milyar dolara ulaştığını belirten Şimşek, cari açığın hızla düştüğünü ve ekonomi politikalarının uzun vadede hedeflerine ulaşacağını vurguladı. 
Çok kazanandan çok vergi alınacak

Toplantıda, az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması gerektiğine yönelik görüş birliği sağlandı. Bu kapsamda, özellikle kredi kartı kullanıcıları için adaletli bir sistemin oluşturulması gerektiği üzerinde duruldu. Savunma sanayiine katkı için yapılacak verginin kademeli olması yönündeki önerilerle birlikte, vergi reformlarının adaletli bir şekilde hayata geçirilmesi hedefleniyor.