YAZI, GÖRÜNTÜ VE FOTOĞRAFLAR: ALİŞAN HAYIRLI

Soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan yaralı bir kızıl şahin, bir çoban tarafından kurtarıldı. 

Malatya Akçadağ’a bağlı Küçükkürne köyünde çobanlık yapan Yunus Menküç, evinin yakınlarında yaralı bir durumda bulduğu kızıl şahini kurtarmak için harekete geçti. Çoban, büyük mücadele vererek Malatya’ya götürdüğü nadir canlıyı ölmeden Malatya’ya ulaştırıp Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’ne teslim etti. Yaralı kızıl şahin tedavi altına alındı. Çoban Menküç’ün duyarlılığı ve çabası takdir topladı. 

Saatte 350 kilometreye varan uçuşlarıyla, doğada bilinen en hızlı canlılardan biri olan kızıl şahinler, çok az sayıda kaldığından nadiren görülebiliyor. 

Samimihaber’in ulaştığı çoban Yunus Menküç, sabah uyandığında evlerinin yakınında kızıl şahini yaralı bir vaziyette bulduğunu belirterek, “Hemen müdahale ettim, yarası ağırdı, bir süre sütle ve sevdiği yiyeceklerle beslemeye çalıştım. Ardından yetkililere haber verdim” dedi. 

Kurtuluşa Samimi Haber de katkı yaptı

Yunus’la Malatya’da buluştuktan sonra Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Müdürü Mihriban İncibaş Çay’a haber verdim. Çay, hemen çalışma arkadaşları uzman ekibi harekete geçirdi. Vakit geçirmeden müdürlük binasına giderek uzman hekimlere kuşu teslim ettik. 

Yaralı kızıl şahine acil müdahale eden uzman veteriner, kuşun yarasının ağır olduğunu belirterek, az da olsa kurtulma ihtimalinin olduğunu söyledi. Kuşun nasıl yaralandığı konusundaki ihtimalini de anlatan Veteriner Hekim, “Kayaya çarpıp yaralanmış olabilir, ki yarası bunu gösteriyor. Muhtemelen av paylaşımı sırasında aynı cins bir kuşla havada kapışmıştır. Sonra da hızla düşerken kayaya çarpmış olabilir. İki günlük bir yara değil yaklaşık bir hafta önce yaralanmış olabilir.” şeklinde açıklama yaptı. 

Testo Taylan Kimdir? İşte Hakkında Merak Edilenler Testo Taylan Kimdir? İşte Hakkında Merak Edilenler

İki yaşında erkek bir kuş olan kızıl şahinin tedavi sürecinden sonra doğaya bırakılacağı bildirildi. Kuşun tedavi sürecini takip etmeye devam edeceğiz. “Özgür” ismini verdiğimiz kızıl şahinin iyileşerek yine eskisi gibi gökyüzünde özgürce uçacağına inanıyorum.

Editör: Elif Erbay