Gündem

Korkunç gerçeği yıkım firması sahibi söyledi: İnşaat firmaları demirden kaçırıyor!

Yıkım ve hafriyat firması sahibi Mustafa Çubuk Türkiye’deki acı gerçeği; “İstanbul dahil birçok yerde yıkım 3 bin yıkım yaptık. 100 ton demir kullanılması gereken binalarda 8-10 ton ve üstelik ince demir kullanıldığını gördük” şeklinde açıkladı.

Abone Ol

Diyarbakır ve İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli yerlerinde bu güne kadar 3 binin üstünde yıkım gerçekleştiren yıkım ve hafriyat firması sahibi Mustafa Çubuk, yıkım sırasında tanık olduğu korkunç gerçeği açıkladı. Buna göre, inşaat firmaları, binaları yaparken inşaatta kullanmaları gereken demir miktarının 10’da birini bile koymuyor.

Diyarbakır ve İstanbul'da yıkımı gerçekleştirilen bina, okul ve hastane gibi en az 60-100 ton demir çıkması gereken yerlerde 4 ila 10 ton arası demir çıkıyor.

“Binalarda demir yok!”

Yıkım ve hafriyat firması kuran Çubuk, bu güne dek 3 binin üzerinde bina yıkımını gerçekleştirmiş. 6 Şubat Kahramanmaraş Depremi’nin ardından yıkım sayısı daha da artmış. Yıkım yaptığı binaların hemen tamamında eksik demir kullanımı belirlediklerini söyleyen Çubuk; “Binalar çok çürük. İnşaat firmaları kullanmaları gerekenin 10’da birini bile kullanmamış. 8 dairelik bir binada, normalde 60-65 ton demir kullanılması gereken yerlerde 6-7 ton demir kullanılmış. Bu da onda biri bile değil” dedi.

Yalnızca demirin eksik kullanılmadığını, kalitesiz beton da kullanıldığını ifade eden Diyarbakır merkezli firma sahibi Çubuk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şöyle söyleyeyim: Bir kolonda 30'luk, en az 20'lik demir kullanması gereken yerlerde 8'lik demir kullanıyorlar. Bu çok vahim bir durumdur. Arkamda örnek bir bina var. Bu sadece Diyarbakır'a has bir şey değil.
İstanbul Bayrampaşa'da 226 binanın yıkımını yaptık. Bayrampaşa'nın bir sokağında binaların hepsi tümden çürüktü. Geçen gün yine Bayrampaşa'da 4 katlı bina yıktık. O binada normalde en az 30-40 ton demir olması gerekirken 4 ton demir çıkardık. Bunu özelikle söylemek istiyorum. Her seçimde, önemli zamanlarda binalar 4 katlıyken bir bakıyoruz 6-7 katlı olmuş. Çoğu da kaçaktır. Bu da insanlarımız için vahim bir durumdur”.

“Okulların durumu çok vahim!”

“Okulları yıkıyorum, 100 ton demir olması gereken yerde bakıyoruz, 10 ton demir çıkıyor” sözleriyle vahim durumu gözler önüne seren Çubuk, betonların çok kalitesiz olduğunu, içinde çakıl taşı dahil birçok yabancı madde bulunduğunu anlattı. Depremde acı yaşamamak için uyarıda bulunduğunu belirten Çubuk şunları ekledi: 

“Betonun içinde çakıl taşları olduğunu, bütün malzemelerin çok kalitesiz kullanıldığını aktaran Çubuk, “Deprem insanı öldürmüyor, bu tür çürük binalar insanları öldürüyor. Yazıktır, günahtır. Her yerde hastane, okul yıkımları yapıyoruz. Okullarımız çok çürüktür. Bizim çocuklarımız, canlarımız orada okuyor. Okullar o kadar çürük ki, evlatlarım var, üzülüyorum. Okulları yıkıyorum, 100 ton demir olması gereken yerde bakıyoruz 10 ton demir çıkıyor. Bunu nasıl bir vicdanla yapmışlar. Bu işin kontrolünü birimlerin, belediyelerin sıkılaştırılması gerek”.