Köpek etinin yenmesini resmi olaraka yasaklamaya hazırlanan Güney Kore’de, insanların tüketimi için; köpek yetiştiren yaklaşık 200 çiftçi başkent Seoul’daki başkanlık ofisinin önünde protesto eylemi düzenledi. Yüzlerce yıllık tartışmalı geleneğin yasaklanmamasını isteyen çiftçiler ile polis arasında çatışma çıktı.

Çiftçiler, içinde kafeste tutulan köpeklerin bulunduğu kamyonlarla, başkanlık ofisinin önündeki yolu kesmek istedi. Battaniyelerle kapalı kafesleri inceleyen polis, eylemcileri dağıtmaya çalıştı ve üç kişiyi gözaltına aldı.

"İNSANLARIN NE YİYECEĞİNE KARIŞMA HAKLARI YOK"
Protestolu eylemi düzenleyen grubun temsilcisi Ju Yeong-bong, siyasetçilerin bir sektörü kapatmaya veya insanların ne yiyeceğine karışma hakkı olmadığını dile getirerek, bazı ülkelerde köpek etinin hala yendiğini ve böyle bir yasağın olmaması gerektiğini belirtti.

İsveç’te Filistin’e destek gösterisi İsveç’te Filistin’e destek gösterisi

ÇOĞUNLUK KÖPEK ETİNE KARŞI

Kore Yarımadası’nda köpek eti tüketmek, yaz sıcağına karşı faydalı olduğu inancıyla yüzlerce yıllık bir gelenek. Ancak yurt dışından yöneltilen eleştirilerin yanında, son yıllarda hayvan haklarını daha fazla önemseyen genç nesil ile de birlikte Güney Kore içinde tartışmalı hale gelmiş durumda. Uzmanlar, köpek etinin artık daha çok yaşlılar tarafından tüketildiğini ve belirli restoranlarda servis edildiğini söylüyor. 

Gallup’un geçen yıl yaptığı bir anket, Güney Kore toplumunun yüzde 64’ünün köpek eti tüketimine karşı çıktığını göstermişti. Ankete katılanların sadece yüzde 8’i son bir yıl içinde köpek yediği söyledi. Bu oran, 2015’te yüzde 27 seviyesindeydi. Yasak kararı ise Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un hükümeti tarafından, üç yıllık bir geçiş süreci çerçevesinde ve işlerinden olacak kesimlere mali destek vaadiyle geçen hafta açıklanmıştı. Parlamentoda çoğunluğu oluşturan muhalefet partileri de karara destek vermişti.

ÇİFTÇİLER DIŞLANIYORUZ DİYOR

Çiftçiler ise ilgili yasanın hazırlanması sürecinden dışlandıklarını ve kendilerine vaat edilen mali desteğin yeterli olmadığını savunuyor. 

FİRST LADY HEDEFTE

51 milyon nüfuslu Güney Kore’de şu an 6 milyondan fazla evde evcil hayvan olarak köpek bulunduğu biliniyor. Köpek eti yenmesine açıkça karşı çıkan ve sokak köpeklerini sahiplenmesiyle bilinen first lady Kim Keon Hee de, yasağın geri çekilmesini isteyen çiftçilerin hedefinde. Eylemciler, first lady’nin hükümet üzerinde baskı uyguladığını ileri sürüyor.