2018'de Cumartesi Annelerinin geleneksel buluşmasına yapılan polis müdahalesindeki orantısız güç konusu yargıya taşınmıştı. Kolluk kuvvetleri ve dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında ayrı ayrı suç duyurusunda bulunuldu. Kolluk kuvvetleri soruşturmasında mahkeme takipsizlik kararı verilince dosya AYM'ye gönderildi. AYM kolluk kuvvetkerinin uyguladığı orantısız güç, toplantı ve gösteri yürüyüş hakkının engellendiği gerekçesiyle hak ihlaline karar verdi.

Gerekçe çoğunluk sağlanamaması

Cumhuriyet'ten Cengiz Karagöz'ün haberine göre eski Bakan Soylu ile ilgili davada İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı "yetkisizlik" kararı vererek dosyayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenterler Bürosuna gönderdi. Burada da yetkisizlik kararı verilen dosya TBMM'ye yönlendirilince polis müdahalesinde kolu kırılan Aydın Aydoğan meclise bir dilekçe sundu. Dilekçe "meclis çoğunluğu sağlanamadığı" iddiasıyla reddedilince Aydoğan, konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşıya taşıyacağını açıkladı.

Fatih Erbakan'dan Hakkari açıklaması Fatih Erbakan'dan Hakkari açıklaması

Aydoğan “Meclis’e bununla ilgili dilekçe sundum ancak Soylu hakkında açılan davada yetkinin devredildiği Meclis davayı reddetti. Soylu tüm Cumartesi Anneleri ve insan hakları savunucularını toplum önünde hedef göstererek suç işlemiştir. İç hukuku tükettiğim için AHİM’ye gidiyorum. AİHM’den olumlu bir karar çıkacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.