Kolesterolün, vücutta karaciğer tarafından üretilen ve enerji metabolizmasında, hormonların ve sindirimde önemli rol oynayan safra asitlerinin yapımında görev alan bir yağ türü olduğunu belirten Aksoy, kolesterolün kanda dolaşabilmesi için lipoproteinlere ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Kötü Kolestrol

Kötü kolesterol ve iyi kolesterol arasındaki farklar

Diyetisyen Aksoy, kolesterolün LDL (düşük yoğunluklu lipoprotein) ve HDL (yüksek yoğunluklu lipoprotein) olarak ikiye ayrıldığını belirterek, kötü kolesterol olarak bilinen LDL’nin damar sertliğine yol açarak kalp ve damar hastalıkları riskini artırdığını söyledi. İyi kolesterol olarak bilinen HDL’nin ise bu riski azalttığını, çünkü HDL’nin atardamarlarda biriken kolesterolü karaciğere taşıyarak vücuttan uzaklaştırdığını ifade etti. Aksoy, "LDL’nin 130 mg/dL’den düşük olması normal kabul edilirken, HDL’nin erkeklerde 50 mg/dL, kadınlarda ise 40 mg/dL’nin üzerinde olması istenmektedir" dedi.

Sağlıklı beslenme ile kolesterolü kontrol altına almak mümkün

Kötü kolesterolü kontrol altına almak için beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Aksoy, fast food, yağlı yiyecekler ve rafine şeker içeren gıdalardan uzak durulması gerektiğini belirtti. Kötü kolesterolden korunmak için beyaz etin kırmızı ete göre daha çok tercih edilmesi ve fiziksel aktivitenin artırılması gerektiğini ifade eden Aksoy, stresi azaltmanın da bu süreçte önemli bir rol oynadığını söyledi.

Kolesterole iyi gelen sebze ve meyveler

Diyetisyen Serkan Aksoy, kötü kolesterole karşı korunmak için düzenli olarak tüketilmesi gereken sebze ve meyveleri de sıraladı. Aksoy, "Bamya, havuç, patlıcan, yeşil fasulye, pancar, karnabahar, elma, yulaf, narenciye, avokado ve badem gibi gıdalar, kalp ve damar sağlığını iyileştirir" dedi. Ayrıca somon, ton balığı, chia tohumu ve ceviz gibi omega-3 yağ asitleri açısından zengin gıdaların da beslenme programında yer alması gerektiğini ekledi.

Kalabalık ortamlar hasta ediyor Kalabalık ortamlar hasta ediyor

Diyetisyen Aksoy’dan sağlıklı yaşam tavsiyeleri

Diyetisyen Aksoy, kolesterol seviyelerini normal düzeyde tutmak için uyku düzenine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Her gün en geç 24.00’te uyumanın, haftada 150 dakika yürüyüş yapmanın ve sigara ile alkolden uzak durmanın kolesterolü dengelemeye yardımcı olacağını ifade etti. Ayrıca, her gün kilogram başına 35 ml su tüketmenin, kırmızı ve mor sebze-meyveleri düzenli olarak yemenin ve uygun saatlerde güneşten D vitamini almanın önemine dikkat çekti.

Aksoy, doğru beslenme teknikleri ve sağlıklı yaşam tarzıyla kötü kolesterolün kontrol altına alınabileceğini belirterek, genetik faktörlere bağlı olarak oluşan kolesterol fazlalığında ise doktor kontrolünde ilaç kullanımının gerekebileceğini söyledi.

Editör: Elif Erbay