Deniz Akkaya'nın 16 yaşındaki kızıyla karakolluk olması sosyal medyayı salladı. Ünlü mankene tepki yağdığı kadar destek verenler de oldu. O isimlerde biri de Hürriyet yazarı Ahmet Hakan...

Bugünkü köşesinde Deniz Akkaya olayını yazan Hakan, şu ifadeleri kullandı:

HANGİ İLİŞKİLERDE ARAYA GİRİLMEZ? 

KARI KOCA İLİŞKİSİ: Karı koca anlaşmazlığında asla araya girmeyin. Barışırlar. Yeniden birbirlerini severler. Siz de yeni sürecin kötü kişisi olursunuz. Kabak sizin başınıza patlar. Aman ha aman.

ANNE KIZ İLİŞKİSİ: Deniz Akkaya’nın videolarının kışkırtmalarına kapılıp pedagogluk taslamayın. Anne kız ilişkilerinin dinamikleri, her zaman kendine özgüdür. Uzak durmakta fayda vardır. Onlar kendilerini kurtarır olan size olur.

BABA OĞUL İLİŞKİSİ: Bazen araları açılır, bazen birbirlerine atıp tutarlar. Ama son tahlilde çözerler sorunlarını. Araya girmeyin, lüzumsuz işgüzarlıklardan kaçının. Girmeyin araya. Taraflardan birini tutmayın.

YAKIN KANKA İLİŞKİSİ: İki çok yakın kanka, arada küser. Aman bulaşmayın. Barışırlar. Yeni dönemde ilişkilerinin dinamiğini diri tutmak için düşman ararlar. Bir anda kendinizi ikisinin düşmanı olarak bulursunuz.

UZMANLAR NE DİYOR?

Psikoterapist Prof. Dr. Aslı Bugay Sökmez: Otoriter, işgalci ya da sınırsız... Hepsinde çocuk ihmal ediliyor. Bu tür ailelerde çocuğun psikososyal ihtiyaçları ihmale uğrar ya çok didiklenir, sorgulanır ya da hiç sınır tanınmaz. “Her halini seviyorum” gibi hiçbir sınır ve kuralın, otoritenin, saygının olmadığı durumda çocuk toplumda işlevsiz kalıyor.

Deniz Akkaya gibi ünlü kişilerin çocuklarının omzunda çok fazla beklenti var. Kendileri ilgi almaya alışmış, ilgiyle beslenen kişiler biraz daha dikkatli olmalı. Bu tür patlamalar sınırlar konulmayan çocuğun hakları işgal edildiğinde yaşanıyor.

Den

“Sınırsızca, kuralsız çok seviyorum” kisvesi altında kural koymanın zorluğuna yetişkinler katlanamıyor. Kural koyma zorluk yaratıyor ebeveyne. Çünkü çocuğun tepkisini karşılamada zorluk yaşıyorlar. Çok işgalci, didikleyen katı kurallar koymak da günümüze uygun değil. Bu durumda da çocuğun hayata, okula adaptasyonunda sorunlar ortaya çıkıyor.

SOSYAL MEDYADAN UZAK TUTUN

13 yaşından küçüklerin sosyal medya sayfası olamaz. Sosyal medya alkol, kumar ve uyuşturucu madde gibi bağımlılık yaratıyor. Çünkü bildirimler göndererek ilgi istiyor, çocuğu oraya çağırıyor. Bir çocuğun elinden telefonu almak da o zaman elinden o bağımlılığını almak demek. Ergen çocuğun elinden telefonu almak, televizyonu aniden kapatmak çok yanlış. Bunun geri dönüşü olmaz. Üslup doğru olmalı. Öncesinde kural koymalı, şu kadar kullanabilirsin diye. Alarm çalarsın, uyarırsın ama elinden alamazsın. Çocukların teknolojik aletlerle ilgili kuralları olmalı. Öncesinde en koruyucu faktör ise özgüveni sağlamak. Yaşına uygun becerileri vermek. Kalpten temasa çocuğun ihtiyacı var. Bu olmayınca duygusal yakınlığı avutacak birinde ya da bir şeyde arıyor. Kendini avutma davranışına yöneliyor. Duygu ve temas olmayınca bağımlılık da artıyor.

İKİ TARAF DA PİŞMAN OLACAK

Prof. Dr. Acar Baltaş: Deniz Akkaya örneğine bakarsanız iş bu raddeye varmamalı. İki taraf için de hatırladıklarında pişman olacakları bir durum. Ergenlik dönemi, ergenin değişimi açısından empatinin oluşmadığı bir dönemdir. Çocuklar 11-12 yaşında daha empatiktir. Beynin gelişim evresinde bu devreler biraz karışır. Ergenlik dönemi bir kimlik arayışı, sınırları sınama dönemidir. Söze ve yazıya döktükleri niyetlerinin çoğunu aslında gerçekleştirmezler. Ama büyük ihtimalle tek olaya bağlı değil burada yaşananlar. Anne-kız arasında belli ki ciddi gerginlik var. Bu konuları sükunetle, daha yumuşak tonda çözmeye çalışmak gerekir. Yardım alabilirlerdi. Yangını söndürmeye çalışırken büyütmemek gerekir.

16 ile yeni vali ataması yapıldı! 16 ile yeni vali ataması yapıldı!

Den2

ÇOCUĞU YANLIŞ SEVMEK

Ergenler doğru bir çerçeve çizilmeden büyütülüyorlar, disiplin kavramına uzaklar. Haz dünyasında yaşamak istiyorlar ve hazlarının ertelenmesine de tahammülleri az. Anne-babanın çocuğunu yanlış sevmesi sıkı disiplin uygulamayı zorlaştırır. Çocuğu disipline etmenin yolu ailenin önce kendisini disipline etmesinden geçer. Bunlar aileye zor geliyor. Çocuğun ihtiyaçlarını karşılamak, onun iyi yetişmesinin garantisi olmuyor. Anne- babanın çocuğu için yaptığı fedakârlıklar, kendi hayatını sınırlaması yeterli gibi görünüyor ki bu doğru değil. Kendisinin de disipline olması lazım. Çocuğu telefondan uzak tutmak istiyorsa önce kendinin ekranla ilişkisini ayarlamalı. Çocukla fonksiyonel iletişim becerisini öğrenmesi gerekiyor. Ama bunların hepsi çaba gerektiriyor.

Deniz Akkaya'dan tepkilere cevap geldi Deniz Akkaya'dan tepkilere cevap geldi

Editör: Haber Merkezi