Dünya

Kızıldeniz’deki saldırılar Singapur Limanı'nı felç etti

Kızıldeniz’de Yemenli Husilerin, İsrail ve irtibatlı gemileri hedef aldığı saldırılarla uluslararası deniz yollarında sebep olduğu küresel kriz Singapur Limanı gibi stratejik noktalarda kaosa döndü.

Loading...

Abone Ol

Dünyanın en büyük limanlarından biri olan Singapur Limanı, kritik bir sıkışıklık seviyesine ulaştı. Aşırı yoğunluk, 2024'ün başlarında, program dışı gemilerin varışlarında önemli bir artışla başladı.

Singapur'a yanaşan gemilerin normalde 24 saatten az olan bekleme süresi bugün bir haftayı aşan zamana uzadı.   

Yıl boyunca devam eden bu durum nakliye konteynerlerinde birikmeye yol açtı.

Kızıldeniz’deki saldırıların etkisi

Son yaşanan küresel olaylar Asya'nın en büyük aktarma merkezi ve yakıt ikmal istasyonu olan Singapur Limanı’ndaki tedarik zincirlerini etkiledi. Limanın kapasitesi muazzam bir baskı altına girdi ve dünya çapındaki ithalatçılar ve ihracatçılar için gecikmelere sebep oldu.  

Kızıldeniz’deki saldırılar nedeniyle oluşan deniz yolu trafiği, kanalı kullanan gemilerin %90'ı Afrika'daki Ümit Burnu'ndan yeniden rota çizdi.  

Kızıldeniz çatışmasının neden olduğu sapmalar, Singapur Limanı'nı çok sayıda beklenmedik rota değişikliğine ve program dışı gemi varışlarına uyum sağlamak zorunda bıraktı.

ABD-Çin rekabeti

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Temsilcisi Ofisi, geçtiğimiz mayıs ayında, Çin'den yapılan ithalatlara uygulanan tarifeleri artırma planlarını duyurdu. Bu, Çin ihracatında bir artışa neden oldu ve Singapur Limanı'na daha fazla baskı uyguladı.

Donald Trump'ın döneminde belirlenen ve Biden yönetiminin devam ettirdiği, Çin elektrikli araçlarına (EV) uygulanan ithalat vergilerinin dört katına çıkarılıp %100'e çıkarılması gibi diğer artışların da baskıyı arttıracak unsurlar olarak gösteriliyor.  

Yeni tarifenin 1 Ağustos 2024'te başlayacağı ve 2025-2026  ocağında yürürlüğe gireceği belirtildi.