Türkiye’de milyonlarca çalışan bir gün emekli olmanın hayali ile her gün işlerine gidiyorlar. Ancak mevcut emeklilik moşulları eğer EYT’li değilseniz oldukça ağır olabiliyor. Her ne kadar düzenleme yapılacak olsa da Bağkur sigortalıları 9000 prim günü ile emekli olabiliyorlar. SSK’lılar ise 7200 gün prim toplayarak emeklilikte prim koşulunu yerine getirebiliyorlar. Ancak SGK sisteminde bir de kısmi emeklilik durumu var.

Türk Parası 2024

KISMİ EMEKLİLİK NEDİR?

Kısmi emeklilik ile alakalı olarak çokça sorgulama yapılıyor. Bu emekliliğin esasında normal emeklilik ile arasında herhangi bir fark yok. Ancak emeklilik koşullarında farklılık olabiliyor. Kısmi emeklilikte çok net bir yaş şartı uygulanıyor. Kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşında emekli olabiliyorlar. Hatta EYT düzenlemesinde bile kısmi emeklilik konusunda bir indirim yapılmadı. Toplanması gereken prim gün sayısı ise normal emeklilik koşullarından daha düşük oluyor. Kısmi emeklilik, emekli olmak için çalışsalar bile gereken primi toplayamayacak yaşa gelmiş olanlara verilen bir haktır.

Türk Parası 2024 (8)

3600 GÜN İLE EMEKLİLİK NASIL OLUYOR?

3600 gün ile emeklilik hakkı EYT kapsamında bulunanların yararlanabildikleri bir haktır. EYT’liler eğer emekli olmak için toplamaları gereken prim gün sayısına ulaşamamışlar ise o zaman 3600 prim günü ile emekli olabiliyorlar. Ancak kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş şartı uygulandığı için bu yaş şartının sağlanması da gerekiyor.

Türk Parası 2024 (9)

Prof. Dr. Naci Görür'den korkutan deprem uyarısı! Prof. Dr. Naci Görür'den korkutan deprem uyarısı!

4500 GÜN İLE EMEKLİLİK KİMLERİ KAPSIYOR?

4500 gün ile emeklilik SSK’lılara tanınan bir haktır. EYT kapsamında olmayan SSK’lılar 4500 prim günü toplayarak kısmi emeklilikten yararlanabilirler. Bu da 12,5 yıl çalışmak anlamına geliyor. Kadınlarda 58 yaş, erkeklerde 60 yaş kuralı burada da geçerli oluyor. Yaş şartı tamamlanmadan kısmi emeklilik hakkı kullanılamıyor.

Türk Parası 2024 (7)

5400 GÜN İLE KİMLER EMEKLİ OLUYOR?

5400 prim günü ile kısmi emeklilik hakkı verilenler ise Bağkur’lular oluyor. Bu kişiler için yaş şartı tıpkı diğer sigorta kollarında olduğu gibi erkeklerde 60, kadınlarda 58 olarak uygulanıyor. Ancak yapılacak bir yasal düzenleme ile bu şartın 5400 günden 4500 güne düşürülme ihtimali bulunuyor.

Emekliye yeni ikramiye müjdesi Emekliye yeni ikramiye müjdesi