Ercan Çankaya - Haber Merkezi

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı 12 aylık TÜFE oranına göre, 2024 Ekim ayı kira artış oranı yüzde 63,47 olarak belirlendi. Bu oran, ev sahiplerinin Ekim ayında yapacağı kira zamları için geçerli olacak. Kiracılar, bu artışın bütçelerini nasıl etkileyeceğini düşünmek zorunda kalacak.

Kiralardaki artış oranını ve ibrenin ne yönde olduğunu Gayrimenkul Danışmanı Murat Sarı’ya sorduk.

Artışlar enflasyonun altında kalmaya başladı

Kira artış hızının enflasyonun altında kalmaya başladığını belirten Sarı, fiyatların gerilemeye başladığını, en azından artış hızının durduğunu kaydetti.

Öte yandan hâlâ bazı sorunların olduğunu belirten Sarı, onları da şöyle anlattı:

Konut satışlarında büyük artış! Konut satışlarında büyük artış!

Bir de şöyle bir şey var. Geçen sene atıyorum evi 10 bin liraya tutmuş. Açıklanan enflasyon rakamıyla birlikte 16 küsur lira olması gerekiyor. Ama o muhitte evlerin güncel fiyatı 14 bin. Bu ev sahibiyle kiracı arasında sorunlara neden oluyor.

Çığrından çıkmış durum sona erdi

Kira artışlarında bunun dışında bir dengesizlik olup olmadığını sorduğumuz Sarı, kısa vadede dengesizlikler söz konusu olabileceğini, ancak uzun vadede işin çığrından çıkmış durumunun durduğunu belirtti.

Ekonomide yeniden büyük kırılmalar, “majör değişiklikler olmazsa” 2025’in ilk çeyreğinde taşlar yerinde oturmuş olur değerlendirmesinde bulundu.

‘Devletin kesinlikle müdahale etmemesi gerekiyor’

“Süreci hızlandırmak için devletin müdahalesi gerekir mi” sorumuza Sarı şöyle yanıt verdi:

Yüzde 25 artışların en temel sebeplerinden biriydi. Yıl sonunda yüzde 25’in üzerinde zam yapamayacağını bilen ev sahibi 10 bin liralık evi için 15 bin lira istiyordu. Devletin kesinlikle müdahale etmemesi gerekiyor.

 

Editör: Ercan Çankaya