Gündem

Kira uyuşmazlıklarında "arabuluculuk uygulaması" başladı

Abone Ol

Son yıllarda kira fiyatlarının hızla artması, kiracılar ile ev sahipleri arasında anlaşmazlıkları da beraberinde getirdi. Bu anlaşmazlıkların mahkemelere taşınmasının önüne geçmek amacıyla hükümet, kira anlaşmazlıklarında arabuluculuğu zorunlu hale getiriyor.

Bugünden (1 Eylül) itibaren başlayan arabuluculuk uygulaması, sadece konut kiralarını değil, arsa, araç, eşya gibi birçok alanda uygulanacak.

Arabuluculuk sürecine başvurmak isteyenler, adliyelerdeki arabuluculuk merkezlerine başvurarak bu sürece dahil olabilirler. Daha sonra, arabulucu atanacak ve taraflar bir araya getirilerek anlaşmaya çalışılacak.

"TARAFLAR ANLAŞIRSA YÜZDE 25 SINIRI AŞILABİLECEK"

Arabuluculuk uygulamasının nasıl işleyeceği konusunda NTV'de açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, arabuluculuk sürecinde tarafların anlaşması durumunda kira artışlarının yüzde 25 sınırlamasının aşabileceğini ifade etti. Ancak bu sınırlamanın, iki tarafın rızasına bağlı olduğunu ve kiracıya yüzde 25'in üzerinde bir artışı dayatmanın mümkün olmadığını belirtti.

1 Eylül itibarıyla kirada zorunlu arabuluculuk döneminin başladığını belirten Tunç, Tunç, "'Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemi' dediğimiz arabuluculuk müessesine zorunlu dava şartı olarak kira davaları da katılıyor. Yine kat mülkiyetinden, komşuluk hukukundan doğan davalar ve ortaklığın giderilmesi davaları zorunlu arabuluculuk kapsamında olacak" diye konuştu.

"ANLAŞMA SAĞLANAMAZSA YARGI YOLU AÇIK"

Arabuluculuk süreci, tarafların anlaşmasıyla sonuçlandığında dava açmaya gerek kalmadan sorunların çözülmesine olanak sağlayacak. Ancak arabuluculuk sonucunda anlaşma sağlanamazsa, yargı yoluna başvurulabilecektir.

"UYGULAMA MAHKEMELERİN YÜKÜNÜ AZALTACAK"

Bakan Tunç, son 10 yılda arabuluculuk önüne gelen 4 milyon 620 bin dosyanın 3 milyonunun anlaşma ile sonuçlandığını ifade etti. Bu uygulamanın, mahkeme yoğunluğunu azaltma amacı taşıdığını vurguladı.