Elif Erbay/Haber Merkezi

Kenya’da başlayan protestolar, hükümetin vergi zammı yasa tasarısına karşı bir tepki olarak ortaya çıktı ve zamanla Devlet Başkanı William Ruto'ya yönelik büyük bir halk hareketine dönüştü. Vergi zammı yasası, gençler arasındaki yüksek işsizlik oranı ve halkın üzerindeki ekonomik baskılarla birleşince, Kenya halkı için bardağı taşıran son damla oldu.

İsrail, Netenyahu ve Gallant için UCM’ye itirazda bulundu İsrail, Netenyahu ve Gallant için UCM’ye itirazda bulundu

"Kenya halkı için 'cezalandırıcı vergi' olacaktı"

CGTN Türk Editörü Erkin Öncan, Kenya’daki durum hakkında yaptığı değerlendirmede, "IMF ve Dünya Bankası tarafından da desteklenen bu yasa, Kenya halkı için 'cezalandırıcı vergi' olacaktı. Zaten yüksek olan işsizlik oranlarına ve ekonomik zorluklara rağmen, vergi artışları kanser ilaçları, arazi kiralamaları, ekmek ve motorlu taşıt vergileri gibi halkın üzerinde ağır bir yük oluşturacaktı" dedi.

"Kenya halkı Ruto'dan rahatsız"

Protestoların sadece vergi zammı yasasıyla sınırlı kalmadığını belirten Öncan, "Kenya halkı, uzun süredir Devlet Başkanı William Ruto'dan rahatsız. Ülkenin siyasi ve ekonomik olarak çöküşün eşiğine gelmesinden Ruto sorumlu tutuluyor. Ruto, eylemler sonucunda geri adım atsa da, kendi iktidarını korumak için taviz vermedi. Yeni kabineye bazı muhalif isimler alınsa da kilit pozisyonlar yine Ruto'ya yakın kişilerden oluşuyor. Halk, bu göstermelik reformlara kanmadı ve tepkilerini daha da artırdı" şeklinde konuştu.

Kenya'da neler olmuştu?

Kenya'nın başkenti Nairobi başta olmak üzere, Mombasa, Kisumu, Nakuru gibi birçok şehirde protestolar sürüyor. Göstericiler, sokaklarda barikatlar kurarak araçları ateşe verdi. Polis ve askerlerin sert müdahalesi sonucunda şu ana kadar 39 kişi hayatını kaybetti, 361 kişi ise yaralandı.

Erkin Öncan, protestoların artarak devam edeceğini belirterek, "Kenya halkının talepleri açık: Ruto gitmeli. Ruto'nun diyalog çağrılarını reddeden halk, önümüzdeki günlerde daha büyük kitlesel protestolar düzenleyecektir" dedi.

Editör: Haber Merkezi