ABD Başkanı Joe Biden'ın seçim yarışından çekilme kararı almasının ardından aday olarak desteklediğini açıkladığı ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, dünyanın en çok konuştuğu isimlerden oldu. Kamala Harris’in eğitimi ve siyasi kariyeriyle birlikte özel hayatı da merak konusu oldu. 

Hint asıllı bir babanın kızı olan Kamala Harris’in dini inancı da ülkemizde merak konusu oluyor. Kamala Harris Müslüman mı sorusu internet üzerinde en çok araştırılan konuların başında geliyor. Peki Kamala Harris kimdir? Kamala Harris’in siyasi kariyeri nedir? İşte  Kamala Harris Müslüman mı sorusunun yanıtı…

Kamala Harris kimdir? Kamala Harris’in siyasi kariyeri

ABD’de Demokratların başkan adayı olmasının ardından özgeçmişi en çok merak edilen isimlerin başında gelen Kamala Harris, kanser araştırmaları konusunda uzman Hint asıllı bilim insanı Shyamala Gopalan ve Stanford Üniversitesinde ekonomi profesörü olan Jamaika asıllı Donald J. Harris’in kızı olarak dünyaya geldi. 20 Ekim 1964’te Kaliforniya'da dünyaya gelen Harris, sivil toplum hareketlerinde aktif yer alan ebeveynleri tarafından insan hakları ve özgürlükler konularına duyarlı olarak yetiştirildi. Washington’daki Howard Üniversitesi’nde Siyasal Bilimler ve Ekonomi, California Üniversitesi Hastings Hukuk Fakültesi’ndeyse hukuk eğitimi alan Harris, avukat olmaya hak kazandı.

Hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra 1990'da California'daki Alameda Bölge Savcılığı ofisinde çalışmaya başlayan Harris, 1998’de aynı eyaletteki San Francisco Bölge Savcılığı ofisine geçti. Harris, 2004’teyse San Francisco Bölge Savcısı oldu. 2011’de Californiya Başsavcısı olarak atanan Harris, senatör olduğu 2017’ye dek bu görevi sürdürdü.
Harris, senatör olduğu süre boyunca adalet reformu, göçmenlik ve çevre gibi konularda yoğun olarak çalıştı ve yoksullukla mücadele, anne sağlığı hizmetlerinin iyileştirilmesi, küçük işletmeler için sermayeye erişimin kolaylaştırılması ve iklim kriziyle mücadeleyle ilgili yasaları destekledi.

2020’ye gelindiğindeyse Joe Biden'ın başkanlık kampanyasında başkan yardımcısı adayı olarak yer alan Harris, 3 Kasım 2020'de yapılan seçimlerde Joe Biden’la birlikte Donald Trump ve Mike Pence'e karşı zafer kazandı. Böylece Kamala Harris, 20 Ocak 2021'de ABD'nin ilk kadın, ilk siyahi ve ilk Güney Asya kökenli başkan yardımcısı olarak yemin etti.

İsrailli haham: Trump, İsrail için seçildi İsrailli haham: Trump, İsrail için seçildi

Kamala Harris Kimdir2

Başkan yardımcılığı süresince ülke genelinde fırsat eşitliğini sağlamak, ailelere destek olmak, temel özgürlükleri korumak ve geliştirmek için çalışan Harris, bu süreçte bireysel silahlanma karşıtı görüşleriyle dikkat çekti. Yurt içi görevlerini yerine getirirken Biden yönetimini yurt dışında da aktif olarak temsil eden Harris, 19'dan fazla ülkeye seyahat etti, 150'den fazla dünya lideriyle görüşmeler gerçekleştirdi.

Kamala Harris Müslüman mı?

Kamala Harris’in Müslüman olduğuna dair iddialar, tıpkı eski Demokrat Başkan Barack Obama’da olduğu gibi ABD’de doğmadığı iddiasına dayanıyor. 

Trump geçmiş yıllarda da eski Başkan Obama'nın ABD'de doğmadığı yolundaki sahte iddiaları ısrarla savunmuştu.

Annesinin etnik kökeni Müslüman olduğu yönünde bazı söylentilere yol açsa da babası Jamaikalı, annesi Hint asıllı olan Demokrat Başkan Adayı Kamala Harris, 1964’te ABD’nin California eyaletinin Oakland kentinde doğdu.

Cumhuriyetçilerin Başkan Adayı Donald Trump, Harris hakkında "Bunun doğru olup olmadığı hakkında hiçbir fikrim yok. Başkan yardımcısı adayı seçmeden önce Demokratlar herhalde bunu çek etmiştir diye varsayıyorum. Fakat bu çok ciddi. Aday olma yeterliliğine sahip olmadığı çünkü bu ülkede doğmadığı söyleniyor" demişti.

Benzer iddialar siyahi olmasından dolayı Barack Obama hakkında da dile getirilmişti. Fakat somut bir kanıt elde edilememişti. Kamala Harris’in Müslüman olup olmadığına dair somut bir bilgi bulunmuyor. 
 

Editör: Kemal Ilıkkan