Sağlık

Kalabalık ortamlar hasta ediyor

Prof. Dr. Tuna Demirdal, soğuyan havalarla birlikte artan bulaşıcı hastalık riskine karşı okullarda hijyen ve havalandırma kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Abone Ol

Havaların soğumasıyla birlikte bulaşıcı hastalıklar okullarda çocuklar için ciddi bir tehdit oluşturmaya başladı. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tuna Demirdal, bu dönemde kapalı ve havasız ortamların hastalıkların yayılmasını kolaylaştırdığını belirtti.

Sınıfların düzenli olarak havalandırılması ve sık temas edilen yüzeylerin temizlenmesinin önemine değinen Demirdal, “Bakteriler genellikle havasız ve kalabalık ortamlarda yayılır. Kapı kolları, sıralar ve oyuncakların deterjan ve suyla temizlenmesi, enfeksiyon riskini azaltmada etkilidir” dedi.

Soğuk havaların solunum yollarındaki koruyucu yapıları zayıflatarak bakteri ve virüslerin enfeksiyona yol açma olasılığını artırdığını ifade eden Demirdal, hasta çocukların okula gönderilmemesi gerektiğini vurguladı: “Çocuklar yüksek ateş gibi ciddi belirtiler gösteriyorsa mutlaka doktora başvurulmalı ve iyileşene kadar evde dinlenmeleri sağlanmalıdır.”

Öğretmenler ve aileler için de uyarılarda bulunan Demirdal, kalabalık ortamlarda hasta bireylerin maske kullanmasının yayılmayı engellemede etkili olacağını söyledi.