Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul Boğazı'ndaki kaçak yapıya ilişkin yaptığı değerlendirmede inşaatın durdurulduğunu belirtti.

Bakan Kurum, "Kaçak yapı inşaatı durdurulmuştur. Gerekli hukuki süreç yürütülmektedir. Bakanlık olarak süreci anbean takip edeceğiz. İstanbul Boğazı'nı gözümüz gibi koruyacağız" diye konuştu.

"İBB'den yıkım talep edildi"

Bakanlık tarafından inşaatın mühürlendiğini söyleyen Kurum, “İBB'den de kaçak yapının ilavelerine ilişkin yıkımının yapılması talep edildi. Yapılmaması halinde gerekli süreci gerçekleştireceğiz" dedi.

Vaniköy'deki emniyet güçlerinin geldiği inşaat alanına Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri alınmadı.

Özel mülk olduğu gerekçesiyle demir kapıyla kapatılan yoldaki görevli, gazetecilere, üzerinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yazılı yelekleriyle kapıya gelen ekipleri görmediğini söyledi.

Basın mensuplarının, bu kişilerin bakanlık ekibi olduklarını söylemeleri üzerine görevli, "Almadığımızı söylemedim, bakanlık ekibini ben göremedim." dedi.

Polis devreye girince içeri aldılar

Daha sonra görevliler, bakanlık ekiplerini inşaat alanına aldı.

Polisin de devreye girmesiyle basın mensupları da şantiye alanına girebildi.

Bakanlık ekipleri söz konusu inşaatta incelemelerini tamamladı. Yapılan incelemede Üsküdar Vaniköy Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi'ndeki inşaatın izinsiz olduğu ortaya çıktı.

Öte yandan Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Bakanlık İl Müdürlüğünün, söz konusu bölgede yasal düzenlemelere aykırı inşaat faaliyeti gerçekleştirildiğini belirlediği kaydedildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Boğaziçi İmar Müdürlüğü yetki sahasında bulunan alanda yapılan incelemede, meskenle ilgili kişiler tarafından herhangi bir yapı inşaat izin belgesinin bakanlığa ibraz edilmediğinin ve ruhsatsız inşa faaliyetinin devam ettiğinin anlaşıldığı aktarılan açıklamada, inşaatın, bakanlık tarafından durdurulduğu bildirildi.

İBB'ye uyarı yazısı

İstanbul Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Maliki Ejder Batur, Vaniköy'de Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi'ndeki izinsiz inşaat faaliyetlerine ilişkin gerekli cezai işlemlerin yapılması konusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Boğaziçi İmar Müdürlüğüne uyarı yazısı iletildiğini bildirmişti.

Eski belediye başkanı konuştu

Üsküdar Belediyesi'nin eski Belediye Başkanı Hilmi Türkmen kendi döneminde Boğaz'ın ön görünümüne tek çivi çakılmasına izin vermediklerini belirterek duruma tepki gösterdi.

Türkmen, "Şimdi orman kesip villa yapıyorlar! Bu zirvedir, daha üstü yoktur, genel durumun vehametini siz düşünün" ifadelerini kullandı.

Geçmişte bir bakanın eşinin kaçak katını bile yıktırdığını hatırlayarak kamuoyuna seslenen Türkmen, "Kaçak yapıları yıkıyoruz diyerek ters algı yaparken, aslında korkunç bir talana imza atılıyor İstanbul'da. En büyük örneği işte budur. Vaniköy'de, dünyanın en değerli emlak bölgelerinden birinde bu kadar cüretkar biçimde buna göz yumanlar, gözden biraz uzak yerlerde neler yapıyor, orasını da siz düşünün. Trol şebekelerinin, fondaş medyanın yalanlarına, sizi kandırmasına izin vermeyin" vurgusu yaptı.

Adalet Bakanı'ndan açıklama: Soruşturma başlatıldı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Üsküdar Vaniköy'deki villa inşaatıyla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Sakarya'daki fabrika patlamasında 1 kişi hayatını kaybetti Sakarya'daki fabrika patlamasında 1 kişi hayatını kaybetti

Bakan Tunç sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada " İstanbul'un Üsküdar ilçesi Vaniköy semtinde bulunan ve Boğaziçi Öngörünüm Bölgesinde yer alan yapıyla ilgili olarak Türk Ceza Kanununun 184. Maddesi uyarınca "İmar Kirliliğine Neden Olmaö suçundan Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından resen soruşturma başlatılmıştır. Dünyanın göz bebeği İstanbul'umuzun doğasını bozacak hiçbir olumsuzluğa asla müsaade edilmeyecektir. Soruşturma titizlikle sürdürülmektedir" ifadelerini kullandı.

Bakanlık suç duyurusunda bulundu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul'un Üsküdar ilçesi Vaniköy Mahallesi'nde, Boğaziçi Öngörünüm Bölgesinde yer alan yapıya ilişkin suç duyurusunda bulundu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, ekiplerce Üsküdar ilçesindeki Vaniköy Mahallesi'nde, Boğaziçi Öngörünüm Bölgesinde yer alan bir yapıda yapılan inceleme sonucu, yapı inşaat izin belgesinin ibraz edilmemesi ve inşa faaliyetinin ruhsatsız olarak sürdürüldüğünün tespitiyle inşaatın, bakanlık tarafından durdurulduğu anımsatıldı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Söz konusu yapının, imar kirliliğine neden olduğu, 'Tescil Edilen Sit Alanları, Korunması Gerekli Kültür-Tabiat Varlıkları ile Korunma Alanları'nın zarar görmesine sebebiyet verme' suçlarından Bakanlığımızca İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına 2 ayrı suç duyurusunda bulunulmuştur. Süreç titizlikle takip edilmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Editör: Ömer Göyce