Elif Erbay / Haber Merkezi
Baydar, Türkiye'deki piyasa düşüşlerinin arkasındaki iki ana nedenin jeopolitik riskler ve enflasyon olduğunu belirtti. Konuyla ilgili olarak, "Yabancı yatırım sayısı arttığı zaman, yurt dışındaki gelişmeler Türkiye'yi daha fazla etkilemeye başlıyor. Bir ara yabancı yatırımcı yokken, yurt dışında piyasalar düşerken Türkiye'de düşmüyordu. Şimdi, artık yabancı ağırlığı arttığı için yurt dışındaki satışlar da alışlar da Türkiye'yi aynı paralellikte etkiliyor. Şu anda Türkiye'deki düşüşün arkasında iki ana neden var. Bunlardan birisi jeopolitik riskler: İsrail'in İran'a saldırma riski. Türkiye'nin hemen yanı başında, sınırdaş olan bir ülke ile böyle bir problemin yaşanıyor olması ve bir savaş ihtimalinin artması, dolayısıyla bölgedeki jeopolitik risklerin artması nedeniyle, Türkiye piyasaları konusunda yabancı yatırımcıyı rahatsız ediyor." dedi.
Enflasyon konusuna da değinen Baydar, "Türkiye'de enflasyonun aylık bazda yüksek gelmesi, yüzde üçün üzerinde geldi, bu da enflasyonu düşürme konusunda tereddütlere yol açabilir ve uygulanan politikaların doğruluğunun tartışılmasına neden olabilir." şeklinde konuştu.
Amerika'da resesyon sinyalleri
ABD ekonomisindeki durumun dünya piyasalarını nasıl etkilediğine dair Baydar, "Amerika'daki veriler resesyon sinyalleri vermeye başladı. Alınan tedbirlerin biraz can acıtacağı görünüyor. Tabii bu durumda, ister istemez faiz indirimleri hemen Eylül ayında olacak şeklinde beklentiler yüzde doksanlara çıktı. Yeniden faiz indirimlerinin olacak olması iyi karşılanırken, diğer taraftan gerek istihdam verisi, gerek ISM verileri, gerek enflasyon verileri Amerika'daki ekonomi konusunda resesyon riskini arttırdı." ifadelerini kullandı.
Avrupa'nın da ekonomik olarak zor durumda olduğunu belirten Baydar, "Avrupa zaten iki kere daralmayı yaşadı ve resesyona artık teknik olarak girilecek gibi görünüyor. Avrupa'da, özellikle Almanya'nın durumu oldukça kötü. Aynı zamanda Amerika'da da buna benzer veriler gelmeye başlayınca bir tedirginlik hakim oldu. Yani, Türkiye'deki satışın arkasında yatan ana sebepler bunlar." dedi.
Japonya'da ekonomik dengeler bozuldu
Japonya'da yaşanan ekonomik çöküşü değerlendiren Baydar Türkiye'yi nasıl etkileyeceği konusunda, "Japonya'da faizlerle ilgili bir karar alındı. Bu alınan kararlar piyasa tarafından pek hoş karşılanmadı. Tabii ki, ister istemez resesyon konusunda Japonya'ya yönelik de kaygılar ön plana çıkmaya başladı. Dolayısıyla, bu Amerika'daki olumsuz havanın Japonya'da da aynen yansımasını görmüş olduk. Japonya'daki, zaten Japon ekonomisi ve Çin ekonomisi üzerine hep sürekli olumsuz yorumlar yapılıyordu. Hatta Çin ekonomisi için de şu söyleniyordu, çok büyük bir planla program açıklanacak, büyük bir kalkınma modeli geliştirilecek diye, piyasalara ışık tutacak, daha çok umut verecek söylentiler yayılıyordu. Ama şu ana kadar böyle bir şey görülmedi. Japonya'da da böyle bir adımın atılması piyasalarda dengeleri birden bozdu." açıklamalarında bulundu.