Firma, ABD'li biyoteknoloji girişimi eGenesis'ten ithal edilen hücrelerin kullanımıyla geçen pazar günü doğan domuz yavrularının, klinik öncesi araştırmalar için Japonya'daki tıbbi kurumlara sağlanacağını söyledi. Meiji Üniversitesi'nin bir yan kuruluşu olan PorMedTec, eylül ayında eGenesis'ten genetiği düzenlenmiş domuz hücrelerini ithal etti ve çekirdeklerini yumurta hücrelerine alarak genetiği değiştirilmiş embriyolar yarattı. Bu embriyolar daha sonra bir anne domuzun rahmine yerleştirilerek klon domuz yavruları üretildi.

Firmadan yapılan açıklamada, "Ksenotransplantasyon"un gerçekleştirilmesi için birkaç yıldır beklendiğini belirtilerek, "Ancak klinik uygulamaya dayanabilecek domuzlar hala geliştirilme aşamasında olduğu için temel araştırma aşamasında kaldı" açıklaması yaptı. 

Ekran Görüntüsü 2024 02 14 174639

ABD'li eGenesis, 10 domuz geniyle oynayarak, insan alırıcıların bağışıklık sistemi tarafından reddedilme olasılığını düşürmeyi ve domuz endojen retrovirüslerinin (PERV'ler) genlerinin inaktive edildiği domuzlar üretmeyi de başarmıştı. Tüm domuzların genomunda bulunan ve insan hücrelerini enfekte edebilen virüsler olan PERV'ler, domuz hücreleri, dokuları ve organları kullanılarak yapılan ksenotransplantasyon için uzun zamandır engel oluşturuyordu.

DOMUZDAN MAYMUNA NAKİL BAŞARILI OLDU

Aynı Sefa Bitki Çayı Nedir Faydaları Nelerdir? Aynı Sefa Bitki Çayı Nedir Faydaları Nelerdir?

Geçen yıl ABD'de aralarında eGenesis'ten araştırmacıların da bulunduğu bir ekip, genetiği değiştirilmiş bir domuzdan böbrek nakledilen bir maymunun iki yıldan fazla hayatta kaldığını ve bunun türler arası bir organ nakli için en uzun hayatta kalma sürelerinden biri olduğunu duyurmuştu.

PorMedTec'ten yapılan açıklamada, "Böyle bir geçmişe sahip genetiği değiştirilmiş bir domuzun Japonya'da başarılı bir şekilde klonlanması, ülkedeki klinik uygulamaların gerçekleştirilmesine yönelik çabaların hızlandırılmasına yardımcı olacaktır" denildi.