Dünya

Japon iş adamı dolandırıcılık yaparken yakalandı

Myanmar yönetimi, fahiş fiyat artışı yapan, aralarında ünlü bir Japon iş adamının da olduğu çok sayıda iş adamını tutukladı.

Abone Ol


Myanmar medyasında yer alan haberlere göre, hükümetin belirlediği fiyatın üzerinde fiyattan pirinç satan iş adamlarına yönelik operasyon düzenlendi. Ülkede çok sayıda gıda firması ve süper market sahibi olduğu   iş adamlarına yönelik düzenlenen operasyonda,  bir Japon iş adamının da tutuklananlar arasında olduğu belirtildi.  

Yerel medya, gözaltına alınan Japon iş adamının Aeon Orange şirketinin direktörü Hiroshi Kasamatsu olduğunu duyurdu. Aeon Orange, Japonya'nın dev perakende grubu Aeon'un, Myanmar'da çok sayıda süper market ve market grubunun iştirakçisi. 
Japon medyası, gözaltına alınan Kasamatsu'nun şirket yöneticilerinden biri olduğunu doğruladı.
Yoksul ülkede yetiştirilen en önemli tahıl olan pirinç, halkın temel ihtiyacı olduğu kadar başlıca ihraç mallarından biri.
Pirinç ihracatı, iç savaş ve COVID-19 salgını gibi sebeplerden etkilenen ülke ekonomisi için hayati önem taşıyor.
Devletin yayın organı Myanma Alinn gazetesi, Myanmar Pirinç Federasyonu'nun belirlediği yüzde 30-70 arası fiyatların çok üzerinde fiyatlara pirinç sattığı belirlenen 62 şüphelinin gözaltına alındığını, 102 depo, 53 market ve süpermarket, 25 fabrika ve 7 mağazaya yönelik soruşturmanın devam ettiğini bildirdi.  
Hakkında tutuklama kararı verilen Kasamatsu ve beraberindeki 11 kişi, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılırken, diğer kişiler farklı miktarlarda para ve vergi cezasına çarptırıldı. 
 Öte yandan Japonya'nın Baş Kabine Sekreteri Yoshimasa Hayashi Tokyo'da gazetecilere, ismini vermeden bi erkek Japon vatandaşının Yangon'daki bir polis karakolunda soruşturulduğunu doğruladı.
Hayashi, Japon hükümetinin kendisine büyükelçilik aracılığıyla gerekli desteği sağlayacağını ve "Japonya hükümetinin yerel yetkililere Japon vatandaşının en kısa sürede serbest bırakılması yönünde çağrıda bulunacağını" söyledi.