İzmir'in Selçuk ve Menderes ilçelerinde başlayan ve çevre ilçelere de sıçrayan orman yangınları kontrol altına alındı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çeşme'deki orman yangınının sigara izmeritinden çıktığını ve şahsın gözaltına alındığını açıkladı.

Bakan Yumaklı, Selçuk'ta 350, Menderes'te 150 hektarın kül olduğunu ifade etti.

GELECEK HAFTA İÇİN UYARI

Devam eden orman yangınlarıyla ilgili son durumu aktaran Yumaklı şunları söyledi:

Gece geç saatlerde güncelleme yapmıştık. Selçuk Menderes ve Susurluk'ta mücadelemiz olduğunu söyledik. An itibariyle 3 yangın da kontrol altında. Bu illerimize geçmiş olsun. Yangının çıkış sebepleri valiliğimiz tarafından araştırılıyor. Menderes yangınında bir hobi bahçesinden çıktı, ilgili kişiler gözaltında. İzmir'de 6 risk grubunda yangın oldu. Çeşme'deki yangın sigara izmaritinden çıktı. Bu kişi de gözaltına alındı.

İster bilinçli ister bilinçsiz herhangi bir şekilde yangına sebep olacakların ağır müeyyidelerle karşılaşacak. Bunun telafisi yok. Can ve mal kaybına yol açıyor. Bu konuda çok daha hassas olunmalı. Önümüzdeki hafta yoğun şekilde rüzgar uyarısını dikkate alarak vatandaşların bu konuya özen göstermeli. Yangınlarla alakalı Menderes ve Selçuk yangınları ile alakalı. Süreç içinde herhangi bir can kaybı ya da yaralanma olmadı. Ancak bu hayatı sadece insanlar olarak biz yaşamıyoruz. Ekosistemdeki varlıklar yok oluyor. Menderes'te 150 hektar, Selçuk'ta da 350 hektarlık alan etkilendi."

Izmir Küle Dönen AlanlarYangında zarar gören alan, dron ile havadan görüntülendi.

CAN KAYBI VE YARALANMA YOK

Yangında herhangi bir can kaybı ve yaralanmanın olmadığını söyleyen Bakan Yumaklı, şöyle devam etti:

"Menderes‘te yaklaşık 150 hektar bir alan etkilendi; Selçuk’ta da 350 hektarlık bir alan etkilendi. Tamamen söndürme çalışmaları bittiğinde ne kadarlık bir alanın hasar gördüğünün tespitini yapıp bildirecekler. Bu süreç içerisinde çok şükür ki herhangi bir can kaybı, yaralanma ya da sağlık sorunu oluşturacak vatandaşlarımız için herhangi bir unsur oluşmadı. Ancak hep söylüyoruz, bu hayatı sadece insanlar olarak biz yaşamıyoruz.

Bu dünyayı paylaştığımız, bu ekosistemdeki varlıklar maalesef bu yangınlarla birlikte etkileniyorlar; yok oluyorlar dolayısıyla. Çok şükür ki yanan herhangi bir ev yok, tesis yok. Üzerine basa basa, altını çize çize tekrar ifade etmek istiyorum: Yangın oluşturacak çok basit, küçücük bir ateşin bile çok büyük sonuçları olabileceğini lütfen unutmayalım. Hafta sonları olabilir, hafta içi olabilir, piknik, mesire yerlerinde belirtilen kurallara mutlaka uyalım.

Girişi yasak olan, risk sebebiyle yasaklanmış olan alanlara girilmemesine özellikle riayet edelim. Biz insanlar olarak üzerimize düşeni yaptığımızda, herhangi bir sorun olmayacak. Ben bu süreçte değerli valilerime, kamu kurumlarının bütün çalışanlarına, orman teşkilatımıza, o alevlerin arasında hiç uyumadan bir yangından diğerine koşar vaziyette mücadele eden arkadaşlarıma, hava araçlarında her atışının su atışının son derece önemli ve zamana karşı yarıştığını bilerek ustalıklarını konuşturan pilotlarımıza teşekkür ediyorum."

Şahan Gökbakar, sığınmacı meselesine sessiz kalmadı Şahan Gökbakar, sığınmacı meselesine sessiz kalmadı

preview image

Yangınlarda son durum; Menderes, Selçuk, Tire, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Ermenek Yangınlarda son durum; Menderes, Selçuk, Tire, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Ermenek

Editör: Kemal Ilıkkan