İzlanda Meteoroloji Ofisi'nin açıklamasına göre, Grindavik sakinleri gece boyunca artan sismik aktivite nedeniyle evlerinden tahliye edildi.

Meteoroloji Ofisi, Grindavik kasabasının kuzeyinde başlayan erime ve lav akışının, Reykanis yarımadasında 2021'den bu yana görülen 5. volkanik faaliyet olduğunu belirtti. Daha önceki patlama 18 Aralık'ta başkent Reykjavik'in güneybatısındaki aynı bölgede meydana gelmişti.

Helikopterle lav akışının izleneceği ve durum değerlendirmesi yapılacağı belirtilirken, Sahil Güvenliği'ne bağlı bir helikopter faaliyetin olduğu alana yönlendirildi.

Bakan Fidan, İranlı mevkidaşı ile görüştü Bakan Fidan, İranlı mevkidaşı ile görüştü

Grindavik, yaklaşık 4.000 nüfuslu küçük bir balıkçı köyüdür ve daha önce 11 Kasım'da tedbir amacıyla boşaltılmıştı. Bölge sakinlerine, bir gecede tekrar tahliye emri verilmeden önce kısa bir süreliğine geri dönmelerine izin verilmişti.

İzlanda, 33 yanardağ ile Avrupa'nın en yüksek aktif yanardağ sistemine ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca, Avrupa ve Kuzey Amerika Tektonik levhalarının birbirinden uzaklaşması nedeniyle sıkça sismik ve volkanik faaliyetlere sahne olan bir bölgedir.