İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, dün partililerle birlikte yaptıkları başvurunun ardından Danıştay önünde açıklama yaptı.

Yenidoğan çetesi davasında örgüt lideri savunma yapıyor Yenidoğan çetesi davasında örgüt lideri savunma yapıyor

Dervişoğlu: Vatandaşlıklar iptal edilecek

Açıklamasında, ‘Türk milli kimliği ve Türkiye’nin varoluşsal bir tehditle karşı karşıya olduğunu’ savunan Dervişoğlu, İYİ Parti’nin atacağı bu hukuki adımla, “”AK Parti tarafından sığınmacı ve yabancılara dağıtılmış olan yüz binlerce vatandaşlıkların” iptal edileceğini, “bundan böyle ecdadımızın mücadele cehdi ile kazanılmış Türk vatandaşlığı, döviz karşılığında” satılamayacağını söyledi. 

Dervişoğlu, son yedi yılda yabancılara yapılan konut satışına işaret ederek, bu konut satışlarının en az yarısının vatandaşlık karşılığında olduğunu iddia etti. 

Cumhurbaşkanı ve İçişleri Bakanlığı kararlarına itiraz edildi 

Cumhurbaşkanı kararıyla yürürlüğe konulan maddeyle yabancıya parayla taşınmaz alımı karşılığında Türk vatandaşlığının verilmesinin mümkün hale getirildiğini belirten Dervişoğlu, Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 12’inci maddesinin ihlal edildiğini belirtti. 
Dervişoğlu, “Hiçbir yönetmelik kanunun üzerinde değil. Dolayısıyla cumhurbaşkanı tarafından istisnai yollarla dağıtılmış vatandaşlıkların istisnasız tamamı hem Anayasa’ya aykırı hem de kanuni dayanaktan yoksundur. Döviz ve gayrimenkul alımı karşılığında verilmiş vatandaşlıkların tamamı kanuna aykırıdır. Bu sebeple Türk vatandaşlığının şerefini ve itibarını korumak maksadıyla para karşılığında dağıtılmış tüm vatandaşlıkların iptali için Danıştay’a dava açmış bulunuyoruz.” dedi. 

Dervişoğlu, İçişleri Bakanlığı’na açtıkları dava hakkında da, “İçişleri Bakanlığı’nın açıklamalarına göre hükümet, bugüne kadar 238 bin Suriyeli sığınmacıya Türk vatandaşlığı vermiştir. Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetinin, 238 bin Suriyeliye vermiş olduğu Türk vatandaşlıklarının tamamı Türkiye Cumhuriyeti devletinin kanunlarına aykırıdır. Suriye uyruklu yabancılar taşınmaz mal edinimi yoluyla asla vatandaşlık kazanamaz.” ifadelerini kullandı. 

Geçici koruma altındaki Suriyeliler vatandaşlık alamaz

Dervişoğlu, yürürlükte olan kanunun, Suriye uyruklu yabancılara mülk edinmek suretiyle vatandaşlık verilmesini imkansız hale getirdiğini belirterek 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’ndaki geçici koruma yönetmeliğinin 25’inci maddesini hatırlattı: ‘Geçici koruma süresi ikamet izni toplamında sayılmaz ve sahibine Türk vatandaşlığına başvuru hakkını sağlamaz’ diyor. Yani Türkiye’de kaç yıl kalırsa kalsınlar, geçici koruma statüsünde bulunan Suriyeli sığınmacılar buradaki ikamet sürelerinden dolayı Türk vatandaşlığına başvuramazlar dedi.

Editör: Burçin Çelikkol