Ercan Küçük - Haber Merkezi
14 Mayıs Genel seçimlerinden 44 milletvekili kazanarak çıkan İyi Parti’de istifaların önü alınamadı. Son olarak Seyithan İzsiz’in istifa ettiği İyi Parti’de vekil sayısı 32’ye düştü. İstifaları Samimi Haber’e değerlendiren Grup Başkanvekili Buğra Kavuncu, İyi Parti’nin özeleştiri yapması gerektiğini söyledi.
İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, İYİ Parti İstanbul İl Başkanlığını ziyaret etti. İl binası önünde konuşma yapan Dervişoğlu, İYİ Parti’den istifa edenlere seslenerek, "Kim gittiyse sadece bu partinin kapıları değil, benim kalbim ve gönlümde ardına kadar açıktır" dedi. Pogram sonrası İyi Parti Grup Başkanvekili Buğra Kavuncu Samimi Haber’in sorularını yanıtladı. Peki, ilk akıllara gelen Adnan Bekar, Ümit Dikbayır gibi isimlere partiden kurumsal bir davet yapıldı mı? Kavuncu bu soruya şu sözlerle cevap verdi:
“Genel Başkanınki temenni, genel bir çağrı. Orada bir parantez de açıyor. Gidiş şekilleri, gittikten sonra partiyle ilgili tutumları da etkili olur diyordum ben önce. Ama artık bunları da bir tarafa bıraktık. Bu partinin kuruluşunda emeği geçen herkese bir çağrı yapıyor. 25 Ekim kuruluşumuzun yıl dönümünde emeği geçen herkese çağrı yaptı. İyi Parti’nin tüzüğü ilkeleri ortadadır. Bunlara uyan herkese partinin çatısı altında yer vardır. Biz hiç kimse kopsun, kimseyi kaybedelim istemeyiz. Hepimizin gönlünde yatan partiye emeği geçmiş herkesin tekrar partilerine dönüp Türkiye’nin içine düştüğü bu karanlıktan çıkması için mücadele etmesidir.”
“Partiye nasıl aldık?”
İyi Parti’den İstanbul milletvekili seçilen Seyithan İzsiz’in, geçtiğimiz günlerde yuvam, evim diyerek Ak Parti’ye katılması da İyi Parti içinde özellikle milletvekili aday listelerini hazırlayan dönemin genel merkez yönetimine tepkilere neden olmuştu. Buğra Kavuncu, kendisinin o dönem kampanya sorumlusu olduğunu, aday belirleme sürecinde bir rolü olmadığını belirtti. Muhalefetin oylarıyla milletvekili seçilip iktidar partisine geçmenin etik ve ahlaki olmadığını savunan Kavuncu, İyi Parti’nin bu konuda ciddi bir özeleştiri yapması gerektiğini belirtti. Kavuncu şunları söyledi:
“Partimizin bu konuda ciddi bir özeleştiri yapması mecburiyeti var. Biz muhalif seçmenin oyuyla meclise girip grup kurduk. Bu arkadaşlarımız da muhalif seçmenin oyuyla o meclise girdiler. Üzerlerinde yüz binlerce insanın hakkı var. Seçmen onlara meclise gidin, iktidara muhalefet edin dedi. Bu oylarla meclise gelip iktidar partisine gitmek anlaşılır, kabul edilebilir şeyler değil. İlkesel olarak etik olarak son derece yanlış bulduğum şeyler. Zaman zaman ana muhalefet partisinden ‘Muhalefete muhalefet etmeyin’ cümleleri duyuyoruz. Bir muhalefet partisinin başka bir muhalefet partisine muhalefet etmesi ondan milletvekili almasıyla olmaz mı? Bundan daha ağır bir muhalefet olabilir mi? Ben giden arkadaşların arkasından kötü br cümle kurmadım. Ama kendileriyle karşılaştığımda kendilerine değil ama genel olarak bunun etik ahlaki olarak doğru bir davranış olmadığını vurguladım. Benim kabul edebileceğim bir şey değil. Giden için de onu kabul eden için de seçmen nezdinde bu çok ilkesiz bir görüntüdür. Giden vekiller attıkları adımdan dolayı itibarlarını muhafaza edeceklerini zannetmesinler. Alan partiler de bu tür transferlerle güçlerine güç katacaklarını zannetmesinler. Vatandaşın nezdinde bunun bir karşılığı yok. Biz sadakat konusunda bu kadar zafiyeti olan insanı nasıl partiye aldık bunun da özeleştirisini parti olarak yapmak mecburiyetindeyiz.”
İstifalar devam eder mi?
Kurucu Genel Başkan Meral Akşener’in olağanüstü kurultayda genel başkanlığı bırakmasının ardından kendisine yakın milletvekillerinin istifa edeceği kamuoyunda çokça konuşulmuştu. Kavuncu, “başka istifa bekliyor musunuz?” sorusuna şu şekilde cevap verdi:
“Başka istifa olacağını zannetmiyorum. Şu anda kalan kadrolar gerçekten inanmış, bu güne kadar eziyetini cefasını çekmiş. Birçoğu benim gib teşkilatlarda yer almış kendilerine var eden teşkilatların üzerlerindeki hakkını sorumluluğunu bilen insanlar. Şu anda elbetteki girişlerden memnun değiliz. Bundan sonra bir kopuş olacağını düşünmüyorum.”
Genel Başkan değişti, peki ya oylar?
Kurultay sonrası yeni genel başkan ve yeni yönetimin partiye yansıması ve seçmende nasıl karşılık bulacağı da merak edilen konular arasında yer alıyor. Kavuncu, anket şirketlerinden gelen rakamları şu şekilde açıkladı:
“Çeşitli anket şirketleri var, bunların bir kısmına partimiz abone. Havuza bırakılan anketler var. Oralarda şu anda yüzde 6-6.5’ları gördük. Kamuoyuna da yansıdı bu. Zorlu bir süreç. Partimizi ayakta tutmaya, oy oranımızı daha da artırmaya kararlıyız. Çok zor bir dönemden geçiyoruz. Anketlerde vermiş olduğumuz bu çabaların neticesi olduğunu gösteriyor. Önümüzdeki kışa doğru çok daha yukarılara çıkacak etkiyi göreceğiz.”
Gürman’dan tartışılan çakarlı paylaşım
Son dönemde tartışılan isimlerden birisi de İyi Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Mustafa Gürman oldu. Kavuncu’nun, çakarlı lüks araçla yaptığı paylaşım tepki çeken Gürman’la ilgili de şunları söyledi:.
“Vekilimizin kendine has bir tarzı var. Niyetiyle yaptıkları kendisini bazen çok net olarak ifade etmiyor. O bir festival yapıyor. 2500-3 bin vatandaşı davet ediyor. Onları bu ekonomik sıkıntıların olduğu ortamda biraz ferahlatmak eğlendirmek istiyor. Organizasyonu yaptığı dönem bu konu aşılınca herkes bundan faydalansın, sadece belli bir zümre değil şeklinde bir çıkışla bunu yapmış. Sonra da kaldırmış paylaşımını. Yapma gerekçesini anlatmakta sıkıntı çekmiş. Antep vekilimizin kendine has, zaman zaman bize de farklı gelen bir üslubu var."
Bizi iktidara yakın olmakla suçlayanlar…
TBMM’de görüşülen sokak hayvanları yasası ve Can Atalay görüşmesinde muhalefet partilerinin düşük katılımı tepki çekmiş, özellikle sosyal medyada ‘Muhalefet nerede’ soruları sorulur olmuştu. Kavuncu bu oturumlara muhalefet partileri içinde oransal olarak en yüksek katılımı gösterdiklerini belirtti. Kavuncu şunları söyledi:
“Muhalefet partileri içinde sokak hayvanları yasasından katılımı en iyi olan parti biziz. Yüzde 20’nin biraz altında. Diğer muhalefet partilerinde bu rakamın %50’ler civarında olduğunu görüyoruz.
Sokak hayvanları yasasında katılmayan 6 vekilimizin 6’sının da yazılı mazeretleri var. Biz maksimum katılım sağlıyoruz. Sonuç da değişmiyor çok üzgünüm. 14 Mayıs’ta yapılan seçimlerden sonra meclis aritmetiği biz ne yaparsak yapalım iktidarın üstüne geçemiyoruz. Ama bu bir mazeret değil. Oylamalarda biz tam kadro orada olmalıyız. Hem Can Atalay oylamasında hem sokak hayvanları oylamasında oransal olarak en çok katılım gösteren parti biziz. Tabiki gönül isterki yüzde yüz katılım sağlayalım. Ama bir vekilimizin ayağı kırıldı. Özgür Özel gibi de değil. Bayağı kalın bir alçısı vardı, şort giyip gelmesi gerekirdi. Bu tür hassas konularda muhalefetin tam kadro olması lazım. Zaman zaman bizi iktidara yakınlaşmakla suçlayan muhalefet partilerinin birden milletvekili almasını bırakın sokak hayvanları yasasında bir tanesinin %50’si yoktu. Hem iktidara yakın olmakla suçlayacaksın ama en kritik oylamada vekillerinin yarısı oylamada olmayacak. Bizim çizgimiz net bellidir. Bu tek adam rejimi değişene bu ucube sistem gene kadar muhalefetimize devam edeceğiz.”