İsrail Hava Kuvvetleri'nden üst düzey bir yetkili Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail'in silahlı kuvvetlerine sağlanan büyük miktardaki ABD silahları olmasa Gazze'ye karşı yürüttüğü savaşı birkaç aydan fazla sürdüremeyeceğini söyledi.

Gazze’de kullanılan ABD silahları

İsrail gazetesi Haaretz'e konuşan yetkili , bunun özellikle İsrail'in hava kuvvetleri ve hava savunma sistemleri için geçerli olduğunu söyledi.

Gazete, İsrail Hava Kuvvetleri'nin , başta ABD olmak üzere diğer ülkelere olan bağımlılığını azaltmak amacıyla bomba, füze ve diğer mühimmatların yerli üretiminin artırılması yönünde bir öneri hazırladığını bildirdi.

Biden yönetimi, İsrail'in Gazze'ye karşı yıkıcı savaşını sürdürürken, 3,8 milyar dolarlık düzenli yıllık ABD askeri yardımına ek olarak, yaklaşık 14 milyar dolarlık silaha denk gelen benzeri görülmemiş acil askeri yardım gönderdi. Washington ayrıca İsrail'in hava savunma sistemlerinin bakımı ve yükseltilmesi için en az 500 milyon dolar gönderdi.

Ancak, 11 aydır süren İsrail saldırılarında  40.819 dan fazla Filistinlinin hayatını kaybetmesi, ABD'nin Tel Aviv'e teslim edilen özel mühimmatları, sivil altyapıyı hedef almak ve daha fazla sivili öldürmek için kullanılacağından korkarak ertelemesine sebep oldu.

Ayrıca, İsrail'e silah sağlayan başlıca ülkeler, Gazze'deki sivil katliamın boyutu nedeniyle silah satışlarını kısıtladı veya askıya aldı. Son olarak İngiltere, İsrail'e silah satışlarını kısmen askıya aldığını duyuran ülke oldu.

Benzer ambargoları uygulayan diğer ülkeler arasında Kanada, İspanya ve Hollanda yer alırken, ABD'den sonra İsrail'in en büyük ikinci silah tedarikçisi olan Almanya, İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği ölüm ve yıkımın boyutu nedeniyle silah satışlarını azalttı.

Birçok insan hakları grubu ve BM yetkilisinin soykırım olarak nitelendirdiği Gazze'deki uygulamalara yönelik tepkiler, İsrail'in silah edinme yöntemlerini gözden geçirmesine yol açtı.

İngiltere'den vatandaşlarına "Lübnan'ı terk edin" çağrısı İngiltere'den vatandaşlarına "Lübnan'ı terk edin" çağrısı

Dışa bağımlı İsrail savunma sanayisi,  üretim kapasitesini büyük ölçüde artırma planlarına başladı. Bu kapsamda, Rafael Advanced Defense Systems, Israel Aerospace Industries, Israel Military Industries ve Elbit Systems gibi ülkenin en büyük silah üreticilerine yatırım yapmayı ve bu üreticilerin genişlemesini içerdiği bildirildi.

İsrail, Gazze'ye yönelik savaşının yanı sıra, kendisini Lübnan'daki Hizbullah, Suriye ve Irak'taki İran yanlısı gruplar ve Yemen'deki Husilerin yer aldığı  İran ve müttefikleriyle "yedi cephede savaş"a soktu.

ABD, İsrail'e gönderilen bazı silahlarda asgari düzeyde gecikmeler uygulasa da, daha geniş çaplı bir bölgesel savaş çıkması halinde İsrail'e tam destek sözü verdi.

Editör: Burçin Çelikkol